Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rellen in Lloret de Mar: ‘harde optreden politie zorgde voor paniek’

Schermafbeelding van een YouTube-video van de rellen in Lloret de Mar gisternacht.

Gisternacht zouden honderden toeristen uit verschillende landen met de politie op de vuist zijn gegaan. Een ooggetuige spreekt van een keihard optreden door de Spaanse politie wat zorgde voor grote paniek onder de vakantiegangers. “Ik trok mijn schoenen uit en maakte dat ik weg was”

“Veel mensen konden en durfden niet meer naar hun hotel” nadat de Spaanse lokale politie de vakantiegangers uit de Avenida Marles Just Marles (Google Maps) had verdreven, vertelt Robin Borger (21). Zij viert sinds vorige week maandag vakantie in de Spaanse badplaats.

Rond 5.00 uur zorgde een ruzie tussen twee groepen Italiaanse toeristen voor een verkeersopstopping in de drukke uitgaansstraat. De politie, die in de zomer het uitgaansgebied in de gaten houdt, besloot in te grijpen en de menigte uiteen te drijven. Volgens de politie begonnen de toeristen toen onder andere met flessen en glazen te gooien, meldt de Spaanse krant Publico. Lloret de Mar kampt al jaren met onrust in het toeristenseizoen. In juli overleed een jongen van 15, nadat hij werd neergestoken bij een gevecht. In 2004 werden veertien mensen gearresteerd na een veldslag met de politie.

Dit zijn beelden van de ongeregeldheden:

Borger stond verderop in de Avenida Marles Just Marles en kreeg niets mee van de ruzie en het gooien van voorwerpen naar de politie. Volgens de Limburgse was de sfeer in de straat gemoedelijk, “zoals bij Koninginnedag”. Borger vertelt dat de vakantiegangers na het sluiten van de discotheken bleven hangen in de straat: “Mensen zongen en sprongen. Ze waren nog aan het feesten”. Toen de zwaailichten van de politie aan het eind van de straat verschenen, liep opeens iedereen haar kant op richting het strand en sloeg de sfeer om.

“We moesten maken dat we wegkwamen”. De paniek was groot vanwege het “harde” optreden van de in beschermende kleding gehulde oproerpolitie, de zogenoemde “mossels”. Drie jaar geleden was de Limburgse ook in Lloret, toen trad de politie niet “zo heftig” op. “Er was geen enkele waarschuwing”.

Volgens Borger veegde de Spaanse ME de straat hardhandig schoon. “Toen twee politieagenten een jongen achtervolgden, sloegen ze een man die in de weg stond neer. Andere politieagenten sloegen weer op hem in, terwijl hij eigenlijk niks gedaan had”. Ze omschrijft de situatie als “beangstigend”, omdat er “flinke klappen” werden uitgedeeld.

Borger vertelt dat de reisleiding van haar vakantie, Beachmasters, bij aankomst waarschuwde voor mogelijke harde optredens van de politie bij ongeregeldheden. In een reactie laat de touroperator weten geen weet te hebben van dergelijke expliciete reisadviezen. Volgens de woordvoerder worden er altijd adviezen gegeven over de reisbestemmingen met betrekking tot de omgang met de lokale bewoners en de gedragsregels. Jongeren worden bijvoorbeeld op de hoogte gebracht van de boetes die staan op seksuele contacten op het strand. Maar benadrukt de zegsman, dit zijn algemene adviezen.