Rechter verwijt ADO passiviteit bij spreekkoren

ADO Den Haag heeft tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax van 20 maart „in het geheel” niet opgetreden tegen antisemitische spreekkoren. De club moet in het vervolg „adequate maatregelen” treffen tegen dergelijke „ongewenste en ontoelaatbare” spreekkoren. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vanmorgen bepaald.

De Stichting Bestrijding Antisemitisme (BAN) wint daarmee het kort geding tegen ADO. De stichting wil dat betaaldvoetbalclubs bij antisemitische spreekkoren na een waarschuwing de wedstrijd onmiddellijk staken. De rechtbank stelt dat clubs bij antisemitische spreekkoren wedstrijden niet „direct” hoeven stil te leggen. Wel moet een club daar „onmiddellijk” tegen optreden. Dat mag eerst met „minder ingrijpende” maatregelen, zoals het inzetten van stewards.

ADO betwist achteraf niet dat er spreekkoren waren, maar de club zegt dat ze destijds door niemand zijn gehoord. De rechtbank noemt dat nu „ongeloofwaardig”. Uit wedstrijdbeelden blijkt de onjuistheid van die bewering. Volgens de stichting zijn antisemitische spreekkoren in meer voetbalstadions te horen.

BAN is „opgetogen” over het vonnis, zegt woordvoerder Hans Knoop. „We hebben nu een duidelijke gerechtelijke uitspraak over wat wel en niet mag en wat de verantwoordelijkheden van de thuisspelende clubs zijn bij antisemitische spreekkoren.” ADO vindt de uitspraak jammer, aldus Maurice Westerwoudt, directeur stadion en veiligheid. De club blijft erbij dat de spreekkoren niet zijn opgemerkt. „Niet door ADO, maar ook niet door KNVB-officials. Als er niet massaal is meegezongen, is er dan sprake van een spreekkoor?” Worden antisemitische spreekkoren wel opgemerkt, dan treedt de club volgens hem al „adequaat” op.