Rechter verwijt ADO Den Haag passiviteit bij spreekkoren

ADO Den Haag heeft tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax van 20 maart “in het geheel” niet opgetreden tegen antisemitische spreekkoren. De rechtbank in Den Haag bepaalde vanmorgen dat de club “adequate maatregelen” moet treffen tegen dergelijke “ongewenste en ontoelaatbare” spreekkoren.

De Stichting Bestrijding Antisemitisme (BAN) wint daarmee het kort geding tegen ADO. De stichting wil dat betaalde voetbalclubs bij antisemitische spreekkoren wedstrijden na een waarschuwing onmiddellijk staken. De rechtbank stelt dat clubs bij antisemitische spreekkoren wedstrijden niet “direct” hoeven stil te leggen. Wel moet een betaald voetbalclub daar “onmiddellijk” tegen optreden. Maar dat mag eerst met “minder ingrijpende” maatregelen, zoals het inzetten van stewards.

Bekijk beelden van de wedstrijd tussen ADO en Ajax (3-2):

http://www.youtube.com/watch?v=GuOw8Cg0hMs

ADO betwist achteraf niet dat er spreekkoren waren, maar de club zegt dat ze destijds door niemand zijn gehoord. De rechtbank noemt dat nu “ongeloofwaardig”. Uit wedstrijdbeelden blijkt de “onjuistheid” van die bewering. Volgens de stichting zijn antisemitische spreekkoren in meer voetbalstadions te horen.

De stichting BAN is “opgetogen” over het vonnis, zegt woordvoerder Hans Knoop tegenover Brian van der Bol, NRC-correspondent in Den Haag:

“We hebben nu een duidelijke gerechtelijke uitspraak over wat wel en niet mag en wat de verantwoordelijkheden van de thuispelende clubs zijn bij antisemitische spreekkoren.”

ADO vindt de uitspraak jammer, aldus directeur Maurice Westerwoudt. De club blijft erbij dat de spreekkoren niet zijn opgemerkt.

“Niet door ADO, maar ook niet door KNVB-officials. Als er niet massaal is meegezongen is er dan sprake van een spreekkoor?”

Wanneer (antisemitische) spreekkoren wel worden opgemerkt treedt de club volgens hem al „adequaat” op.

    • David Haakman