Postzegelhandelaar vermist in N-Korea

De Utrechtse postzegelhandelaar Willem van der Bijl is al meer dan een week vermist in Noord-Korea, waar hij op zakenreis was. Familie en vrienden hebben aangifte gedaan bij de politie, omdat Van der Bijl volgens zijn reisschema op 30 juli zou terugkeren in Nederland. Sinds zijn vertrek – op 18 juli – hebben ze niets meer van Van der Bijl vernomen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het lastig is consulaire bijstand te verlenen omdat Nederland geen diplomatieke betrekkingen onderhoudt met Noord-Korea.

Van der Bijl, die vandaag 60 jaar wordt, vertrok op 18 juli op uitnodiging van handelsrelaties naar de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Hij reisde via Peking, in China. De postzegelhandelaar gaat al meer dan tien jaar elk jaar tweemaal naar het communistische Aziatische land, op zoek naar zeldzame, propagandistische postzegels en kunst.

Volgens zijn Nederlandse zakenpartner Ronald de Groen – die hem op enkele reizen vergezelde – zijn dat geen gevaarlijke ondernemingen: „Gewoon een zakenreis. Van der Bijl handelt met zelfstandige firma’s die onder toezicht staan van de Noord-Koreaanse staat. Je hebt ook altijd verplicht een begeleider van de staat mee. Daardoor ben je heel veilig.”

Normaal gesproken belt Van der Bijl altijd een paar keer als hij op zakenreis is in Noord-Korea. Nu hebben familie en vriendin al sinds zijn vertrek niets meer vernomen. Ze vrezen dat hij vast is komen te zitten door overstromingen, die het land de afgelopen weken hebben geteisterd. Volgens staatspersbureau KCNA hebben deze aan circa dertig mensen het leven gekost. Het is onbekend of daar buitenlanders bij zijn.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er „al jaren” geen Nederlander meer is vermist in Noord-Korea. De dichtstbijzijnde Noord-Koreaanse ambassade staat in het Zwitserse Bern. Een woordvoerder van het ministerie: „We proberen via die ambassade en andere landen iets te regelen, maar contact leggen met Noord-Korea is heel lastig.”