Politici, wees daadkrachtig

Waar de Europese Centrale Bank de rust kan bewaren via tijdelijke lapmiddelen, is het aan regeringsleiders om met blijvende oplossingen te komen. Daarvoor is politieke durf en vertrouwen nodig. En geloofwaardigheid.

Kort door de bocht heeft de Verenigde Staten de verlaging van de kredietbeoordeling te danken aan zijn politici. De kredietbeoordelaar vertrouwt de politici simpelweg niet meer. Volgens S&P wekten politici tijdens de onderhandelingen over het schuldenplafond niet de indruk serieus bezig te zijn met het afbouwen van de staatsschuld.

Na een serie crisistops zonder afdoende oplossing zitten leiders in de eurozone met hetzelfde probleem. Europa en de VS kampen net zozeer met een vertrouwenscrisis als met een schuldencrisis.

Het is volgens de Europese Centrale Bank hoog tijd dat de politiek leiders zelf de verbandtrommel ter hand nemen. ECB-president Trichet wijst steevast naar de overheden: jullie hebben de crisis veroorzaakt door begrotingscontrole los te laten, jullie moeten de boel opruimen, zo is de boodschap.