Noord-Korea hackt fortuin bijeen in spel

De Zuid-Koreaanse politie heeft vorige week vijf Noord-Koreaanse hackers opgepakt. Zij maakten deel uit van een bende die in overheidsdienst software ontwierp die automatisch de in Zuid-Korea populaire online computerspelletjes Dungeon Fighter en Lineage II speelde. Handel in de zo vergaarde digitale valuta, heeft het totalitaire regime in Pyongyang 4,2 miljoen euro opgeleverd.

Door monsters, draken en elkaar te verslaan, verdienen spelers spelpunten en digitale valuta. De Noord-Koreaanse bende verkocht het door hun computerprogramma’s verdiende digitale geld aan Zuid-Koreaanse spelers, die met Won – echt geld dus – betaalden. Ook de software zelf werd verkocht.

De hackers hebben de opbrengst volgens de Zuid-Koreaanse politie naar het enigmatische ‘Bureau 39’ doorgesluisd. Dat Noord-Koreaanse overheidsorgaan zorgt er met internationale handel – in alles van wapens tot namaakdollars – voor dat er genoeg buitenlandse valuta binnenkomen om de haperende economie overeind te houden. De Zuid-Koreaanse spelletjesindustrie (zo’n 2,1 miljard euro groot) bleek een aantrekkelijke nieuwe markt. Een op de drie Zuid-Koreanen speelt online spelletjes. (AP, Reuters)