NAVO en Rusland breiden Afghaanse aanvoerroutes uit

De NAVO en Rusland hebben het plan opgevat de aanvoerroutes van het bondgenootschap naar Afghanistan uit te breiden. Dat hebben bronnen in Brussel vandaag gemeld. De uitbreiding moet het voor de NAVO mogelijk maken voortaan militairen en materiaal via Rusland naar Europa te vervoeren.

Voordat het plan kan worden uitgevoerd moeten de buurlanden van Rusland met de overeenkomst instemmen. Tot die tijd is het de NAVO uitsluitend toegestaan niet-dodelijke voorraden via Rusland naar Afghanistan te vervoeren.

De nieuwe overeenkomst zou de Verenigde Staten en andere leden van de NAVO in staat stellen volgend jaar op veilige wijze te beginnen met de terugtrekking uit Afghanistan.

De overeenkomst is een teken van de verbeterde betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Rusland. Ondanks eerdere meningsverschillen over de militaire campagne van de NAVO in Libië, staat Moskou de afgelopen jaren steeds positiever over de aanwezigheid van NAVO in Afghanistan. Rusland vreest dat een verlies van de NAVO in Afghanistan kan leiden tot destabilisatie van Centraal-Azië, waardoor de Russische staatsveiligheid in gevaar kan komen.

Sinds het begin van de strijd in Afghanistan liep het merendeel van de bevoorrading via Pakistan, waar NAVO-transporten regelmatig onder vuur worden genomen door opstandelingen. Tegenwoordig loopt zo’n veertig procent van de bevoorrading via Rusland, Oezbekistan en Kazachstan, de zogeheten Noordelijke Communicatielijnen.

De verwachting is dat voor 2012 meer dan tweederde van de aanvoerroutes van de NAVO door deze landen loopt. Ook worden de beperkingen voor de transporten op wapens en munitie waarschijnlijk versoepeld.