Mogelijk claims na brand radiomasten

Nederlandse radiozenders overwegen schadeclaims in te dienen tegen de beheerders van de zendmasten en zenders in Lopik en Smilde. De publieke omroep maakt kosten om de AM-ontvangst van Radio 1 te verbeteren. De commerciële omroepen moeten adverteerders compenseren omdat zij minder luisteraars trekken.

Drie weken na de branden in de twee masten is Smilde nog niet in de lucht. Lopik zendt slechts uit op beperkt vermogen. De beheerder van de mast wil eerst weten van de zenderbeheerder of de situatie veilig is. Bij de zendmast in de Wieringermeer, van hetzelfde type als de mast in Lopik, is eveneens het zendvermogen verlaagd.

„Wij gaan zeker kijken of wij de kosten kunnen verhalen”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep. De NPO huurt een AM-zender in Engeland voor 180.000 euro per maand ten behoeve van Radio 1. Eind juli werd in Assen een noodmast in gebruik genomen. In grote delen van Noord-Brabant is geen FM-ontvangst van Radio 1. En in Noord-Holland is Radio 4 niet te ontvangen.

„Het is heel vervelend dat wij onze luisteraars niet goed kunnen bereiken”, zegt directeur Ab Trik van de Sky Radio Group (Sky Radio, Radio Veronica, Classic FM), tevens voorzitter van de Vereniging Commerciële Radio. „Wat betreft de claim zullen we eerst de uitkomst van de onderzoeken moeten afwachten. Onze volledige aandacht gaat nu uit naar het herstel van het FM-bereik.” Sky ondervindt vooral overlast in het noorden.

Directeur Peter Bossaert van Q-Music noemt het „dramatisch” dat zijn zender zo slecht te ontvangen is. Adverteerders worden gecompenseerd voor minder bereik en dat kost geld. Ook het terugwinnen van luisteraars die nu afhaken kost geld.