Mogadishu stroomt vol na vertrek Al-Shabaab

Vluchtelingen zoeken voedsel en bescherming tegen geweld.

Duizenden Somalische vluchtelingen, op de vlucht voor hongersnood en geweld, stroomden gisteren de Somalische hoofdstad Mogadishu binnen, nadat rebellen de stad dit weekend hadden verlaten.

De radicaal-islamitische militie Al-Shabaab heeft zich dit weekeind uit Mogadishu teruggetrokken. „Het Somalische leger en de Afrikaanse Unie-missie hebben Al-Shabaab overwonnen”, zei president Sheikh Sharif Ahmed eergisteren tijdens een persconferentie.

Maar militiewoordvoerder Sheikh Ali Mohamud Rage zei op een lokale radiozender dat het om een „tactische beweging” gaat en dat Al-Shabaab haar posities elders handhaaft. Volgens ooggetuigen zijn de Al-Shabaab-strijders zaterdag kort na het ochtendgebed met zo’n vijftig technicals – pick-uptrucks met een machinegeweer in de laadbak – naar Baidoa gereden, een door hen gecontroleerd stadje 250 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad.

Het is voor het eerst in vier jaar dat de militie de hoofdstad verlaat. Verdeeldheid tussen een nationalistische en een internationaal georiënteerde factie van Al-Shabaab zou de kracht van de militie hebben aangetast. Zware gevechten met het Somalische leger en AU-troepen op vrijdag zouden hen uiteindelijk uit de hoofdstad verdreven hebben.

Speciaal gezant voor Somalië van de Verenigde Naties, Augustine Mahiga, zei in een persconferentie verguld te zijn met de terugtocht van Al-Shabaab. Hij sprak de hoop uit dat nu meer vluchtelingen uit het door hongersnood getroffen Zuid-Somalië bereikt kunnen worden.

Volgens de Verenigde Naties lopen ongeveer 3,6 miljoen mensen in Somalië het risico te verhongeren, en is die dreiging er in de gehele Hoorn van Afrika voor ongeveer 12 miljoen mensen. (Reuters)