Mariko Peters in NRC: ik begrijp de ophef

Mariko Peters: "Met de kennis van nu kun je natuurlijk zeggen dat ik verliefde gevoelens begon te hebben voor een man die later mijn partner werd." Foto NRC / Evelyne Jacq

Het in opspraak gekomen GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters erkent dat ze als diplomaat in 2005 zakelijker had moeten opereren bij het beoordelen van een subsidieaanvraag. Dat zegt ze vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Peters reageert voor het eerst uitvoerig op de beschuldigingen over belangenverstrengeling en mogelijke medeplichtigheid aan kinderontvoering nadat HP/De Tijd daar vorige week over berichtte.

In 2005, toen ze als diplomaat in de Afghaanse hoofdstad Kabul werkte, zou Peters zich volgens het weekblad schuldig hebben gemaakt aan ‘vriendjespolitiek’. Namens de ambassade adviseerde ze over een subsidie die de organisatie van ‘cultureel ondernemer’ Robert Kluijver aanvroeg bij het Prins Claus Fonds. Kluijvers organisatie ontving de subsidie, een bedrag van 38.000 euro. Hij is nu de partner van Peters.

In een interview met NRC-redacteuren Huib Modderkolk en Pieter van Os zegt ze dat ze “integer” heeft gehandeld en dat haar geen belangenverstrengeling kan worden verweten. Peters noemt uitgelekte persoonlijke e-mails tussen haar en haar toekomstige partner genant:

“Als je de mailtjes zo leest, dan denk ik ook: ja, die toon is wel heel informeel. En nee, het is zeker niet de paus die daar aan het woord is.”

Ze zegt te begrijpen dat er ophef is ontstaan:

“Toen ik dit weekeinde kennis nam van de e-mails die ik zes jaar geleden heb verstuurd, was ik enorm gegeneerd. Koffie drinken en praten over een culturele instelling met een man die later mijn partner werd – dan denk je natuurlijk: dat had wel wat zakelijker gemogen. Maar ik weet dat ik destijds integer heb gehandeld.”

Verklaring van GroenLinks over Peters

Ook haar partij reageert vandaag op de affaire. Fractievoorzitter Jolande Sap en partijvoorzitter hebben de volgende verklaring gegeven:

GroenLinks betreurt de situatie die is ontstaan rond haar gewaardeerde Kamerlid Mariko Peters. Het betreft aantijgingen die grotendeels te herleiden zijn tot een zeer gecompliceerde privé-zaak. Wij hebben vorige week besloten uiterste terughoudendheid in de media te betrachten in het belang van de betrokken kinderen en om de reeds eerder afgesproken overdracht van de kinderen aan de moeder niet verder te compliceren. Deze overdracht heeft het afgelopen weekend plaatsgevonden. GroenLinks betreurt zeer dat de privacy van Mariko Peters en haar gezin is geschaad en wenst hen van harte toe dat hun privéleven in rustiger vaarwater komt.

Wij zien op basis van de ons beschikbare informatie en eerder onderzoek door het ministerie van buitenlandse zaken (Buza) geen aanleiding om te twijfelen aan de integriteit van Mariko Peters. Om elke schijn van belangenverstrengeling weg te nemen, hebben wij Buza zelf verzocht aanvullend onderzoek te verrichten. Wij zien dit onderzoek met vertrouwen tegemoet. Onze partij baseert zich in de politiek graag op feiten en doet dat ook als het onszelf raakt. Zoals nu.

Peters: kinderen komen op de eerste plaats

Peters verklaart in het vraaggesprek waarom zij niet eerder reageerde:

“Ik heb tot nu gewacht met het vertellen van mijn verhaal omdat de kinderen op de eerste plaats komen.”

Sinds zaterdag zijn de kinderen van de partner van Peters, Robert Kluijver, weer bij hun moeder in Engeland.

Uit de e-mails die uitlekten blijkt dat Peters Kluijver amoureuze berichten stuurde en destijds ook met hem sprak over de subsidieaanvraag. Peters kiest er nu voor zich te verdedigen:

“Ik ben politicus en ik begrijp, en vind, dat ik me in de publieke arena moet verdedigen.”

Ze zegt geen juridische stappen te ondernemen tegen HP/DeTijd, wat ze eerder wel overwoog:

“Politici en journalisten horen elkaar niet in de rechtszaal tegen te komen, ook als er schandalige onjuistheden in het geding zijn. Ik ga wel naar de Raad voor de Journalistiek. Ik wil graag dat artikelen als deze tegen het licht van de ethische standaarden van de beroepsgroep zelf worden gehouden. Artikelen die geschreven zijn op basis van één enkele bron, die ongenoemd blijft, terwijl die zelf ook nog eens belanghebbende is.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is inmiddels een onderzoek naar de kwestie gestart. Het is nog niet duidelijk wanneer de uitkomsten daarvan bekend zullen zijn.

Lees het volledige interview vanmiddag in NRC Handelsblad. Of lees het artikel in de digitale editie (alleen voor abonnees).