Mannelijk ogende atlete weer op WK

De omstreden Zuid-Afrikaanse atleten Caster Semenya en ‘blade runner’ Oscar Pistorius zijn gisteren door de Zuid-Afrikaanse atletiekbond geselecteerd om eind deze maand deel te nemen aan de wereldkampioenschappen in Zuid-Korea. De atleten lagen eerder onder vuur vanwege mogelijk oneerlijke concurrentie.

Na Semenya’s onverwachte winst op de 800 meter bij de WK in Berlijn in 2009 ontstond publiek discussie over haar sekse. 11 maanden lang mocht de stevig gebouwde studente uit Pretoria niet deelnemen aan internationale wedstrijden.

Maar na een serie onderzoeken, waarvan de precieze uitslag overigens nooit naar buiten is gebracht, kreeg de nu 20-jarige atlete van de internationale atletiekfederatie IAAF vorig jaar toestemming om de internationale competitie bij de vrouwen te hervatten. Bestuurders van de Zuid-Afrikaanse bond stapten vorig jaar op, toen bleek dat Semenya was voorgelogen over de onderzoeken en de bond haar ten onrechte naar de WK had gestuurd.

De snelle tijden uit 2009 heeft Semenya sinds haar rentree niet kunnen evenaren. Ze liep afgelopen juni in Oslo de 800 meter in 1.58,61, drie seconden boven haar snelste tijd.

Pistorius, de specialist op de 400 meter die beide onderbenen mist, kreeg in 2008 als eerste atleet met een amputatie toestemming om in de reguliere competitie deel te nemen. Het aanvankelijke IAAF-oordeel dat zijn snelle koolstofvezelprotheses oneerlijk voordeel opleveren, werd toen door het Hof van Arbitrage voor Sport ongeldig verklaard.

Vorige maand liep de 24-jarige Pistorius een persoonlijk record, 45,07 seconden, waarmee hij zich kwalificeerde voor de WK en voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Londen. Hij won eerder al vier gouden medailles op de Paralympics. Op de WK in Zuid-Korea, die 27 augustus beginnen, maakt hij ook deel uit van het Zuid-Afrikaanse 4x400 meter estafetteteam.