Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Londenaren crowdsourcen een opruimactie na rellen: #riotcleanup

Volunteers wait clear-up after overnight disturbances in Clapham Junction, in south London August 9, 2011. British Prime Minister David Cameron said he would recall parliament from its summer recess for a day on Thursday after rioting swept through London for three consecutive nights. REUTERS/Stefan Wermuth (BRITAIN - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW POLITICS SOCIETY)
Volunteers wait clear-up after overnight disturbances in Clapham Junction, in south London August 9, 2011. British Prime Minister David Cameron said he would recall parliament from its summer recess for a day on Thursday after rioting swept through London for three consecutive nights. REUTERS/Stefan Wermuth (BRITAIN - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW POLITICS SOCIETY) Opruimende Londenaren bij Clapham Junction. Foto Reuters / Stefan Wermuth

Er komt ook goed nieuws uit Londen. Veel bewoners zien ‘s nachts machteloos toe hoe hun stad in een bende verandert, en besluiten er overdag wat aan te doen met behulp van social media: #riotcleanup.

Via de hashtag #riotcleanup op Twitter enthousiasmeren Londenaren uit alle geledingen elkaar om de rotzooi die na drie dagen van rellen in de stad is veroorzaakt weer op te ruimen.

Twitter avatar artistsmakers Dan Thompson Anyone around Clapham able to donate sturdy gloves? #riotcleanup

Er is snel een website opgezet, riotcleanup.com waar mensen kunnen aangeven waar en hoe hulp nodig is. Op een andere site, riotcleanup.co.uk wordt mensen verteld wat ze precies nodig hebben om op te ruimen: vuilniszakken, bezems, handschoenen etcetera.

Twitter avatar emperorsclothes Helen Smith @Riotcleanup Is it OK to clean up Clapham Junction now? If so I’ll meet you there #riotcleanup #riotwombles

Op die site wordt informatie doorgegeven over bijvoorbeeld welke plekken nog niet begaanbaar zijn. Zo is Clapham Junction op het moment van schrijven nog afgesloten vanwege politieonderzoek.

Het twitteraccount @riotcleanup heeft binnen enkele uren meer dan 50.000 followers weten te krijgen en hashtag #riotcleanup is al enige tijd wereldwijd trending topic. Met twitter kunnen ook foto’s gevolgd worden die worden gemaakt van de opruimactie. Bekijk die hier.

Een video van de opruimers:
http://youtu.be/fCsrcnUy8ao