Libische rebellen ontslaan kabinet

De Libische rebellenleider Mustafa Abdel Jalil heeft gisteren zijn veertien leden tellende kabinet ontbonden wegens „bestuurlijke fouten” rond de moord op de commandant van de rebellentroepen, Abdel Fattah Younes. „Ze zijn allemaal ontslagen”, zei Jalil.

Younes werd 28 juli vermoord nadat hij door zijn eigen zijde was aangehouden voor ondervraging. Familieleden van Younes en leiders van zijn stam hebben een transparant en grondig onderzoek geëist.

Sommige rebellen hebben facties de schuld gegeven die eigenlijk trouw zouden zijn gebleven aan de Libische leider Moammar Gaddafi, terwijl anderen wijzen naar fundamentalistische groepen. Younes, die tientallen jaren aan Gaddafi’s zijde stond tot hij in februari naar de rebellen overliep, werd er binnen de rebellenbeweging van verdacht dat hij nog in contact stond met het regime. Jalil is overigens ook een ex-minister van Gaddafi.

De Nationale Overgangsraad van de rebellen – waarvan het kabinet de uitvoerende arm is – is de laatste weken door verscheidene westerse regeringen erkend als wettelijke vertegenwoordiging van de Libische bevolking. Maar het Westen maakt zich ook zorgen over de verdeeldheid bij de rebellen terwijl de kostbare oorlog tegen Gaddafi zich al maanden voortsleept.

Aan het westelijk front hebben rebellen nu de stad Bir al-Ghanam, op 80 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tripoli in handen. Ze zeiden gisteren nu verder op te rukken in de richting van Tripoli, maar harde tegenstand te verwachten. Dichterbij de hoofdstad heeft Gaddafi zijn troepen geconcentreerd, en bovendien kan hij er rekenen op een zekere mate van steun van de bevolking. (Reuters, AFP)