Leers blijft misschien toch

Zijn uitspraak liet geen enkel misverstand bestaan: Gerd Leers wil maar één kabinetsperiode minister zijn. Dat zei hij gisteren in een documentaire van de VARA, gemaakt door twee studenten journalistiek. „Over drie jaar moet een nieuw kabinet maar doorzetten, dan kom ik terug naar Maastricht. Dan zoek ik wel weer een nieuwe uitdaging”, zei de CDA-minister van Immigratie en Asiel. Zijn vrouw beaamde dat volmondig. „Bij acht jaar moeten we een te zware tol betalen.”

Maar nog vóór de uitzending had de voormalige burgemeester van Maastricht zijn uitspraak al laten nuanceren, door zijn woordvoerder. „Niemand weet hoe over drie jaar de politieke werkelijkheid eruitziet. Leers wil nu geen uitspraak doen over wat hij dan wel of niet in Den Haag wil doen”, zegt de woordvoerder nu.

De documentaire is in maart opgenomen. Een kleine vijf maandenlater denkt de 60-jarige Leers dus minder stellig over zijn politieke toekomst. Dat hij zijn uitspraak nuanceert, heeft volgens de woordvoerder niets te maken met het fenomeen dat een politicus vleugellam heet te zijn zodra hij zegt dat hij vertrekt. „Dat geldt voor partijleiders die voor verkiezingen zeggen dat ze niet meer terugkeren. Dat geldt niet voor een minister die zegt dat over drie jaar een ander zijn beleid moet voortzetten.”

Leers weet volgens zijn woordvoerder gewoon nog niet 100 procent zeker dat hij over drie jaar de Haagse politiek verlaat.