Kortkolom economie

Chinese inflatie versnelt in juli

Rotterdam. De inflatie in China is in juli onverwacht toegenomen. Dat bleek dinsdag uit cijfers van het Chinees nationale bureau voor de statistiek. Hierdoor ontstaat zorg of het land kan reageren op de afzwakkende wereldwijde groei door het monetaire beleid te verruimen. De consumentenprijzen stegen met 6,5 procent op jaarbasis, waar in juni nog een stijging van 6,4 procent werd gemeten. Het is de hoogste inflatie in meer dan drie jaar, aldus de Chinese onderzoekers. Volgens analisten heeft China bij een hogere inflatie weinig ruimte om zijn monetair beleid te verruimen om zo de economie te stimuleren. De onrust op de financiële markten zou hier wel aanleiding toegeven. „Hogere inflatie zou een renteverhoging tot gevolg moeten hebben, maar gegeven de huidige onzekerheid in de wereldwijde markten, zullen ze waarschijnlijk even wachten”, zegt Wei Yao, econoom bij Société Générale. Stijgende voedselprijzen droegen het meeste bij aan de inflatiestijging in China. Op jaarbasis stegen deze met 14,8 procent. (Dow Jones)

Aantal uitzenduren blijft toenemen

Rotterdam. Het aantal uitzenduren blijft toenemen, vooral in de techniek en de industrie. Tussen 20 juni en 17 juli 2011 groeide het aantal uren met 6 procent. Dat maakte de organisatie voor de uitzendbranche ABU dinsdag bekend. De uitzenduren namen in het eerste helft van dit jaar ook al toe met 8 procent. In de industriële en de technische sectoren nam het aantal uitzenduren toe met respectievelijk 7 en 19 procent. „De bouw heeft het nog steeds moeilijk”, verklaarde een woordvoerder van de ABU. „Wij constateren echter een grote vraag naar goed geschoolde loodgieters, monteurs en transportchauffeurs.” In de medische sector daalde het aantal uitzenduren met negen procent. De brancheorganisatie verklaart dit doordat de btw die de uitzendbureaus in rekening brengen voor zorginstellingen niet aftrekbaar is. „Hierdoor zijn wij erg duur”, aldus de zegsman. (Novum)

Russische roebel verliest waarde

Moskou. De Russische roebel heeft gisteren tegenover de Amerikaanse dollar 3 procent aan waarde ingeboet als gevolg van de afwaardering van de Amerikaanse schuld en de scherp dalende olieprijs. De Russische munt verloor 2,4 procent ten opzichte van de euro. De Russische economie heeft met name te leiden van de sterk dalende olieprijs. Oliewinning vormt de ruggegraat van de Russische economie. (AP)