Kort nieuws Cultuur

Zorgen over plannen Wereldmuseum R’dam

rotterdam. De Stichting Volkenkundige Collectie Nederland (SVCN) maakt zich zorgen over de plannen van het Wereldmuseum in Rotterdam. Dat museum wil een groot deel van de collectie verkopen. Door zich te richten op Aziatische kunst, en bijvoorbeeld delen van de Afrika-collectie af te stoten, wil het Wereldmuseum een werkkapitaal opbouwen in verband met de bezuinigingen. De SVCN, het samenwerkingsverband van volkenkundige musea waar het Wereldmuseum zelf ook toe behoort, is bang dat hiermee Nederlands cultureel erfgoed verloren zal gaan. Daarom stuurde de stichting drie weken geleden een brandbrief aan directeur Stanley Bremer. Volgens Steven Engelsman, directeur van het Museum Volkenkunde in Leiden en voorzitter van de SVCN, wil Bremer echter niet onderhandelen over de plannen. In de brief, die ook aan de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is gestuurd, vraagt de SVCN hem niet mee te werken aan de plannen van het Wereldmuseum. „Als deze collecties verkocht worden aan handelaren, zal er een gigantisch gat worden geslagen in de volkenkundige collectie in zijn geheel”, aldus Engelsman. (NRC)

Bassist Grant van Johnny Cash overleden

Nashville. Marshall Grant, de contrabassist van de band van Johnny Cash, is zondag op 83-jarige leeftijd overleden aan een beroerte. De muzikant werd ziek na een repetitie voor een concert dat werd georganiseerd om geld in te zamelen voor de restauratie van het Cash’ huis in Dyess, waar de countryzanger zijn jeugd doorbracht. Grant speelde 25 jaar in de begeleidingsband van Cash, The Tennessee Two, die later The Tennessee Three heette, tot de band in 1980 werd omgedoopt tot The Great Eighties Eight. Grant hielp mee de typische ‘boom-chicka-boom’-sound van Cash te creëren die een grote invloed zou hebben op de countrymuziek en zorgde dat de nummers als Cry Cry Cry, Ring of Fire en I Walk the Line zo herkenbaar waren. (AP)

Nominaties prijs Grachtenfestival 2011

Amsterdam. Het Amsterdam Ensemble, klarinettist Michael Hesselink, het Enaccord Strijkkwartet, pianist Hannes Minnaar, bariton André Morsch en mezzosopraan Karin Strobos zijn genomineerd voor de Grachtenfestivalprijs. De jonge musici en muziekgroepen zijn voorgedragen door muziekjournalisten. De winnaar wordt volgende week bekendgemaakt en mag optreden in het theater van De Hermitage in Sint Petersburg en volgend jaar op het Grachtenfestival. Het Amsterdamse festival begint vrijdag. (Novum)