Koop massaal staatsobligaties

De Europese Centrale Bank kocht gisterochtend op grote schaal Italiaanse en Spaanse staatsobligaties om zo te proberen de onrust op de financiële markten te beteugelen: om de koersen te ondersteunen en de rente te beperken. Hierdoor kan worden voorkomen dat Spanje en Italië op termijn meer rente voor hun toekomstige leningen moeten betalen dan ze aankunnen.

Het leek effect te hebben. De rentes op staatsleningen van de derde en vierde economieën van de eurozone daalden scherp in de ochtend. En in plaats van diep weg te zakken, zoals gevreesd, stegen de beurzen in Milaan en Madrid.

Maar het werd snel duidelijk wat de beperkingen van de ECB zijn. Want halverwege de ochtend leek het lapmiddel uitgewerkt. De opluchting verdween en de koersen begonnen te dalen.

Hetzelfde patroon deed zich eerder voor met Griekenland, Ierland en Portugal. Ook toen greep de ECB in, maar de drie landen moesten alsnog een beroep doen op noodsteun omdat de kosten om op de kapitaalmarkten te lenen te hard waren gestegen.

Binnen het bestuur van de ECB is onder leiding van de Bundesbank grote weerstand tegen het opkopen van obligaties omdat daardoor eigenlijk de schulden van Zuid-Europese landen worden ‘gesocialiseerd’ over de hele eurozone. Uiteindelijk zijn het de overheden die via de centrale banken opdraaien voor schulden die de ECB kan oplopen op de staatsobligaties.