Jezelf moed inpraten helpt echt

Bij sporters helpt het om beter te presteren, blijkt uit een analyse van een aantal studies.

Sporters die tegen zichzelf praten, presteren daardoor beter – vooral als het om zaken als behendigheid, precisie en oog-handcoördinatie gaat en vooral als ze zichzelf daar instructies voor geven (‘kijk naar het doel’, ‘slaan’, ‘elleboog omhoog’).

Bij sporten die uithoudingsvermogen en kracht vereisen, lijkt het effectiever als sporters zichzelf in plaats van instructies een motivationele oppepper geven (‘kom op’, ‘ik kan het’, ‘ik voel me goed’).

Dat schrijven Griekse sportwetenschappers in het julinummer van Perspectives on Psychological Science, op basis van een meta-analyse van enkele tientallen studies naar het effect van tegen jezelf praten tijdens het sporten.

Het bleek ook te helpen als mensen getraind werden om tegen zichzelf te praten. Dat moeten coaches en sporters ter harte nemen, adviseren de onderzoekers. (NRC)