‘President Saleh keert terug naar Jemen’

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh gaat terug naar Jemen, meldt het staatspersbureau aldaar. Saleh is nu nog in Saoedi-Arabië om te herstellen van de verwondingen die hij opliep bij een aanval op zijn paleis. Dit meldt persbureau Reuters.

Wanneer hij nu precies terug zou komen is nog altijd niet bekend. Het staatspersbureau spreekt van zijn terugkeer na ‘een herstelperiode, vastgesteld door zijn doktoren’.

Saleh raakte twee maanden geleden gewond bij de aanval op zijn paleis, waarbij opstandige stammen een moordaanslag op hem pleegden tijdens massaprotesten tegen het regime van Saleh.

Vorige week bracht de Jemenitische regering nog naar buiten dat Saleh inmiddels uit het ziekenhuis was ontslagen, maar voorlopig nog in Riyad zou blijven.

De politieke impasse in het armste land van de Arabische wereld door onzekerheid over het lot van Saleh heeft Jemen op rand van burgeroorlog gebracht. De regeringen van Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten hebben de angst uitgesproken dat de chaos in Jemen de tak van Al-Qaeda daar aan de macht brengt.

    • Peter van der Ploeg