Hoogopgeleide starter wil van baan wisselen

Jobhoppen lijkt weer terug van weggeweest.

Hoog opgeleide starters op de arbeidsmarkt zijn heel tevreden met hun werk. Toch wil tweederde van hen binnen drie jaar een andere baan. Liefst in het buitenland. Dat is de voornaamste conclusie uit onderzoek van organisatieadviesbureau Hay Group onder jonge werknemers. Het fenomeen jobhoppen lijkt terug van weggeweest, stelt Hay Group.

Werknemers hielden de afgelopen jaren hun adem in en bleven zitten waar ze zaten, uit angst voor de toegenomen werkloosheid. Maar nu de Nederlandse arbeidsmarkt zich sneller dan verwacht heeft hersteld van de economische crisis en de werkloosheid laag is, kijken met name jonge werknemers weer optimistisch om zich heen naar nieuwe banen.

Maar liefst 60 procent van de jonge starters – met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar en een hbo- of wo-opleiding op zak – ziet zichzelf over drie jaar niet meer bij de huidige werkgever werken.

Dit sluit aan bij eerder onderzoek van loopbaanmagazine Intermediair onder ruim drieduizend jongeren. Daaruit bleek dat 20 procent graag binnen een half jaar een andere baan wilde. Een derde had minder haast en wilde binnen een jaar iets anders. De starters zijn niet op zoek naar een andere baan omdat ze hun huidige werk niet leuk vinden, blijkt uit het onderzoek van Hay Group. Integendeel: 85 procent van hen noemt de huidige baan ‘uitdagend en afwisselend genoeg’. Voornaamste reden om toch verder te kijken, is de wens om in het buitenland te werken.

Jonge werknemers lopen niet meer warm voor een auto van de zaak, blijkt uit hetzelfde onderzoek. Bovenaan de lijst van favoriete secundaire arbeidsvoorwaarden staat nu het pensioen, gevolgd door een reiskostenvergoeding en een mobiele telefoon van de zaak. (NRC)