Hoogerland krijgt schadevergoeding van ASO en TF2

Wielrenner Johnny Hoogerland kan een schadevergoeding tegemoet zien vanwege het feit dat hij tijdens de afgelopen Tour de France werd aangereden door een volgwagen van de Franse televisie.

Tourorganisator ASO en tv-zender TF2 hebben dat aan de wielrenner van Vacansoleil laten weten, zo melden diverse Nederlandse media vandaag. De hoogte van de aangeboden compensatiesom is nog niet bekend. ASO en TF2 werken momenteel aan een officieel ‘bod’.

„We wachten op de stappen van de andere partijen”, laat Hoogerlands manager en oud-renner Aart Vierhouten in diverse ochtendkranten optekenen. „Het woord is ook aan hen. We zullen even geduld moeten hebben, al is dat niet makkelijk. Topsporters hebben nu eenmaal altijd haast.”

Indien het voorstel tegenvalt, stapt Hoogerland mogelijk naar de rechter. Vierhouten: „Het strafrechtelijk onderzoek loopt, daar zal veel van afhangen. Er heeft zich ook een Franse advocaat aangemeld die de belangen van Johnny in de gaten houdt. Misschien laten de andere partijen het voor de rechter komen, maar dat lijkt me niet verstandig.”

Hoogerland werd vorige maand in de negende etappe van de Tour de France bij een gevaarlijke inhaalmanoeuvre van een Franse tv-wagen samen met de Spaanse renner Juan Antonio Flecha van zijn fiets gereden.

Hoogerland belandde tussen de asfaltweg en een weiland in het prikkeldraad. Hij kon een mogelijke etappezege vergeten. Wel reed hij de etappe uit en kreeg hij na afloop – huilend van de pijn én de emoties – de bolletjestrui als beste klimmer van het klassement uitgereikt. Foto’s van de gewonde Nederlander – hij kreeg 33 hechtingen – in het prikkeldraad gingen de hele wereld over. Bij de Nederlandse kermiskoersen in de week na de Tour werd Hoogerland twee weken geleden als een held binnengehaald.

De Amerikaan Taylor Phinney heeft gisteren de proloog van de Eneco Tour gewonnen. De wielrenner van de BMC-ploeg was de enige die het 5,7 kilometer lange parcours in Amersfoort binnen de zeven minuten aflegde: 6.57 minuten. Phinney (21) werd al twee keer wereldkampioen op de baan en won vorig jaar de tijdrittitel bij de beloften.

De Noor Edvald Boasson Hagen gaf gisteren zeven seconden toe op de winnende tijd van de Amerikaan. Lars Boom was met een vijfde plaats de beste Nederlander in de proloog. De Raborenner finishte in 7.07 minuten.

De Belg Philippe Gilbert van Omega Pharma-Lotto eindigde op de achtste plaats. Hij gaf slechts acht seconden toe op tijdrijder Boasson Hagen en blijft favoriet voor de eindzege. De Eneco Tour wordt deze week verreden in Nederland én België. De rittenkoers eindigt zondag met een etappe in de grensstreek in het Limburgse heuvelland.