Honderden toeristen in Lloret de Mar op de vuist met politie

In de Spaanse badplaats Lloret de Mar zijn honderden toeristen uit verschillende landen met de politie op de vuist gegaan.

In de nacht van zondag op maandag bleven zo’n 400 jongeren op straat na het sluiten van de discotheken, net na vijf uur in de ochtend. De politie riep ze op te vertrekken, waarna een deel van de jongeren flessen gooiden naar de agenten.

Volgens de Spaanse krant Publico waren het vooral Italiaanse, Franse en Noord-Afrikaanse jongeren. De Catalaanse politie probeerde de relschoppers uit elkaar te drijven, toen de jongeren massaal flessen en glazen begonnen te gooien. Ze veroorzaakten ook veel schade aan straatmeubilair als verkeersborden en afvalbakken, die ze gebruikten als barricades.

De politie voelde na een verergering van de rellen genoodzaakt in de lucht te schieten met rubberkogels. De situatie kalmeerde rond zes uur in de ochtend.

Een 23-jarige Franse toerist is aangehouden. De jongen heeft een geschiedenis van wanordelijk gedrag, schrijft Publico.

Lloret de Mar kampt al jaren met onrust in het toeristenseizoen. In juli overleed een jongen van 15, nadat hij werd neergestoken bij een gevecht. In 2004 werden veertien mensen gearreesteerd na een veldslag met de politie.

Een, helaas bijzonder onduidelijke, video uit de badplaats:

    • Peter van der Ploeg