Filipijns dorp door grondverschuiving weggevaagd

Bij een landverschuiving in de Filipijnen zijn zo’n 100 huizen in de bergen ten westen van de hoofdstad Manila verwoest. De meer dan 300 bewoners van het dorp konden net op tijd ontsnappen. Dat meldt persbureau AP.

Volgens de burgemeester van het dorp, Jefferson Khonghun, zijn slachtoffers voorkomen door bewakers die de omstandigheden in het oog hielden en de bewoners op tijd konden waarschuwen.

Veel van de bewoners vertrokken bijtijds, maar de laatste achtergebleven dorpelingen moesten halsoverkop maken dat ze wegkwamen toen ze het lawaai van neerstortende rotsen hoorden.

In de Filipijnen zijn al een paar weken grote problemen door hevige regen. Een recentelijke aardbeving heeft de grond op scherp gezet, waardoor de grond vlakbij een bergtop waar dit dorp zich bevond open is gespleten. Dat gat vulde zich met regenwater waarna de grond is gaan schuiven. In Manila stonden vorige week de straten blank en eind vorige maand verloren zeker twintig mensen het leven bij storm in het noordoosten van het land.

    • Peter van der Ploeg