FED: rente twee jaar ongewijzigd, ‘aanzienlijk lagere’ groei VS

Caption: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange following an announcement by the Fed in New York August 9, 2011. U.S. stocks turned negative on Tuesday in extremely volatile trading after the statement from the U.S. Federal Reserve that the economy had weakened. REUTERS/Lucas Jackson (UNITED STATES - Tags: BUSINESS) Handelaren zien de aandelenkoersen dalen na de verklaring van de Amerikaanse centrale bank. Foto Reuters / Lucas Jackson

De Federal Reserve laat de rente in de VS de komende twee jaar, tot zeker halverwege 2013, ongewijzigd. Dat maakte de Amerikaanse centrale bank vanavond in een verklaring bekend.

De FED gaf even voor half negen Nederlandse tijd een verklaring uit waarin de centrale bank maatregelen presenteerde die het vertrouwen in de Amerikaanse economie moeten herstellen. De FED gaf toe dat de situatie van de economie niet goed is: de groei is “aanzienlijk langzamer” dan verwacht en de risico’s voor de VS zijn “groter geworden”, aldus de centrale bank.

Het besluit van de FED om de belangrijkste rentestand op 0% tot 0,25% te handhaven komt niet als een verrassing. Het zorgt ervoor dat de Amerikaanse overheid en bedrijven goedkoop geld kunnen blijven lenen. Verdere maatregelen, zoals het opnieuw opkopen van een grote hoeveelheid Amerikaanse staatsobligaties, kondigde de FED niet aan.

Volgens Melle Garschagen, financieel redacteur van NRC Handelsblad, is de beslissing van de FED een stevige:

“Normaal gesproken zou het een boude uitspraak zijn voor een centrale bank om zo expliciet te zeggen wat de komende twee jaar de rentestand zal zijn. Dat de Fed zo duidelijk is, laat zien dat dit ongewone tijden zijn. Door de rente laag te houden kunnen banken goedkoper lenen en die weer op hun beurt gemakkelijker geld lenen aan consumenten en bedrijven.”

Veel anders kan de Fed ook niet doen, legt Garschagen uit. De Fed wil niet al zijn kruit verschieten om de Amerikaanse economie te stimuleren, aldus Garschagen:

“De afgelopen drie jaar jaar kocht de FED staatsobligaties op van banken en pensioenfondsen om geld in de economie te pompen. Daardoor daalden de rentes tot een historisch dieptepunt. Dat was een redelijk bijzonder beleid wat er trouwens toen niet toe leidde dat de economie aan de gang kwam. De balans van de Fed bedraagt ruim 2.850 miljard dollar als gevolg van de interventies, maar de werkloosheid is nog steeds ruim 9 procent.”

Amerikaanse beurzen reageren negatief op FED-verklaring

De belangrijkste Amerikaanse beursindexen reageerden vanavond negatief op de verklaring van de FED. De Dow Jones, die gisteren al 5,5 procent verloor, stond rond kwart voor negen ruim een procent in de min. Eerder vandaag was Wall Street juist nog hoger geopend. De Amerikaanse beurzen sluiten om tien uur.

Volg het laatste nieuws over de beurzen en de schuldencrisis in ons liveblog.

    • Pim van den Dool