Engeland-Nederland in Londen afgelast

De vriendschappelijke wedstrijd, morgen, tussen Engeland en het Nederlands elftal in Londen is afgelast. Dat hebben de lokale autoriteiten besloten na overleg met de Engelse voetbalbond (FA), zo meldt de KNVB.

Een woordvoerder van de voetbalbond stelt dat de autoriteiten hebben verklaard dat de situatie in Londen „dermate ernstig is dat de beschikbare politiecapaciteit elders nodig is”. De politie wil zich volledig richten op de ongeregeldheden.

Het Nederlands elftal nam vanochtend op Schiphol kennis van de afgelasting. Spelers en staf zouden om 12.00 uur naar Luton vliegen.

In Londen, volgend jaar gaststad van de Olympische Spelen, werden behalve de oefeninterland op Wembley ook drie bekerwedstrijden afgelast. Enkele Engelse internationals uitten op Twitter hun ergernis over het geweld. „Dit is een schande voor ons land. Stop ermee, alsjeblieft”, aldus spits Wayne Rooney. Verdediger Rio Ferdinand beschreef de taferelen als „krankzinnig” en pleitte voor de inzet van militairen. „Het lijkt erop dat de mensen/kinderen totaal geen respect hebben voor de politie. Misschien kan het leger dat respect wel afdwingen.”

Oranje-international Rafael van der Vaart, middenvelder van het Londense Tottenham Hotspur, volgt de rellen via televisie. „Je schrikt toch wel als je dat allemaal ziet”, zei hij gisteren na de training in Katwijk. „Je weet dat de wijk Tottenham niet de rustigste is. We wonen daar ook niet, al is het ook weer niet heel ver weg. Het trainingscentrum ligt buiten de stad. We hebben een schitterend stadion in Tottenham, maar ik speel daar liever overdag dan in de avond. Na afloop gaan de spelers zo snel mogelijk weg.”