Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Eindelijk zoeken in je sociale netwerk

Hoe houd je grip op je persoonlijke internetarchief? Greplin en vergelijkbare initiatieven maken informatie uit online e-maildiensten en sociale netwerksites doorzoekbaar.

Je herinnert het je vaag: een vriend (of was het een vriendin?) raadde je aan op Facebook (of was het Twitter?) om een bepaalde televisieserie te kijken. Inmiddels heb je er tijd voor. Je volgt het advies graag op, maar hoe heette die serie ook alweer, en wie was die vriend of vriendin toch?

Tot nu toe was het onmogelijk om te zoeken in je eigen Facebookarchief. Bestaande zoekmachines hebben geen toegang tot ‘The Deep Web’, de afgeschermde inhoud van internet zoals databases van bedrijven, sociale netwerksites en online e-mail. De informatie die daar wordt gedeeld is immers alleen bedoeld voor specifieke personen, of clubjes (vrienden van) vrienden. Facebook-informatie die openbaar toegankelijk en doorzoekbaar is, zou het einde van de site betekenen. Maar hoe langer de periode is dat mensen een profiel hebben, hoe meer er (al dan niet relevante) informatie op komt te staan. De vraag wordt dus steeds prangender: hoe houd je grip op je persoonlijke internetarchief?

Nu is er Greplin. Greplin is, kort samengevat, Google voor je persoonlijke archieven in Facebook, Twitter, Yammer, Hotmail, noem maar op. Het is in staat om in één keer dat deel van internet te doorzoeken waar alleen jij toegang tot hebt.

Hoe werkt Greplin? Je surft naar www.greplin.com en toetst in de zoekbalk (een zoekbalk zoals je die kent van Google) een woord in, bijvoorbeeld ‘serie’. Onmiddellijk krijg je een rijtje met zoekresultaten. Greplin zoekt snel en accuraat. Een van de bovenste resultaten is het door mij gezochte berichtje van een vriendin op Facebook: „Je moet The West Wing gaan kijken, dat is echt een prachtige serie.”

Het aanmelden voor deze dienst is eenvoudig: je koppelt Greplin eenmalig aan de internetdiensten die voor jou relevant zijn. Vanaf dat moment wordt de inhoud ervan door Greplin geïndexeerd. Het koppelen is noodzakelijk om de dienst te laten functioneren, maar het maakt Greplin ook potentieel eng: hoe gaan ze om met die macht? Enige geruststelling is hier op zijn plaats: de site gebruikt een systeem waardoor wel persoonlijke gegevens kunnen worden doorzocht, maar geen beschikking wordt verkregen over login- en passwordgegevens.

Het was hoog tijd dat een dergelijke dienst werd ontwikkeld: de hoeveelheid afgeschermde informatie op internet is volgens een onderzoek van Bright Planet algauw vijfhonderd maal groter dan het openbare deel; het deel dat Google kan doorzoeken. Daarbij moet wel gezegd worden dat Bright Planet zich volledig richt op het ‘oogsten’ van ‘The Deep Web’, en derhalve belang heeft bij de omvang ervan. Maar hoe dan ook bestaat consensus over het feit dat het afgeschermde deel van het web enorm is, mede door de groei van sociale netwerksites als Facebook en Twitter.

De noodzaak om dit steeds verder groeiende internet te beteugelen met slimme filters, wordt door investeerders in Silicon Valley gezien: start-ups als Greplin kunnen op bovenmatig veel interesse rekenen. Greplin-oprichter Daniel Gross is pas negentien jaar, maar krijgt (in ruil voor aandelen) miljoenen toegestopt om van zijn site een succes te maken.

Naast Greplin zijn er de laatste maanden verschillende andere initiatieven ontstaan die proberen om het internet te filteren. Percolate.com werkt op een vergelijkbare manier. Deze dienst laat vooral zien welke onderwerpen in eigen sociale netwerken leven, waar je bijvoorbeeld over kunt bloggen.

Pinterest.com biedt mensen de mogelijkheid om interessante afbeeldingen op een virtueel prikbord te plaatsen. Gebruikers kunnen zoveel prikborden maken als ze willen, en iedereen kan die prikborden bekijken.

Ward Wijndelts

Aanmelden kan via de website www.greplin.com