Eerste hulp bij schuldencrisis. De vier resterende oplossingen

De mobiele telefoons van ministers, regeringsleiders en centrale bankiers maakten de afgelopen dagen overuren. Ze moesten met iets komen. De afwaardering van de VS door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s afgelopen zaterdag zou tot paniek op de beurzen kunnen leiden en de opmaat kunnen zijn naar een nieuwe crisis.

Het opkopen door de Europese Centrale Bank van Spaanse en Italiaanse staatsobligaties bracht gisteren tijdelijk verlichting. Het gevreesde bloedbad op de beurzen bleef uit, maar uiteindelijk sloten ze toch allemaal met forse verliezen. De Nederlandse AEX-index raakte 4,4 procent van zijn waarde kwijt.

Welke opties houden beleidsmakers nog over om een verdere verdieping van de crisis, en het overslaan naar de echte economie, tegen te gaan?

Door Melle Garschagen

    • Melle Garschagen