Een Eddy Wally-museum

Bij snackbar Barbarella lag het weekblad Privé, een wat vettig geworden editie uit maart. Er stond een verhaal in over Eddy Wally, de Vlaamse zanger. Na een etentje bij vrienden in Brussel liep hij naar zijn auto, die in de Rue de Dinant stond geparkeerd. Daar viel hij neer. In Privé stond: ‘Eddy Wally strijdlustig na beroerte: „Ik ga door tot het gaatje van de plaat” ’, een vreemde uitspraak voor iemand die half verlamd in bed ligt. Het citaat was dan ook overgenomen uit een Weekend van een paar jaar eerder, toen had Eddy darmkanker en moest chemokuren ondergaan.

Al met al riep het de vraag op hoe het met Eddy ging. Volgens de website van – alweer – Privé was hij inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen en verhuisd naar een verzorgingstehuis. Hij was nog steeds gedeeltelijk verlamd, maar zag de toekomst met vertrouwen tegemoet. Privé: ‘Hij is dan ook vastbesloten om een groot feest te geven als hij weer helemaal is opgeknapt.’

Ongeveer een jaar geleden was ik op bezoek bij de beroemde zanger. Hij woonde in een vrijstaand huis in een afgelegen straat in Zelzate, België. Aan de gevel een glimmend bord: ‘Een leven, Een carrière, Een mens, Een vriend, Eddy Wally.’

Eddy reageerde niet op de bel, hij lag met zijn witte poedel op een bank te slapen. Na flink kloppen op de ramen deed hij open. Hij was in korte broek, zijn haren waren zwart geverfd en daar bovenop stond een witte hoed met een roze rand.

Hij begon meteen te zingen.

Hallo, ik ben Eddy

Altijd ready

Hij vertelde dat hij was begonnen als marktkoopman, hij verkocht handtassen.

„In 1973 liet ik mijn hand lezen. Die vrouw zei: ‘Och meneer Eddy Wally... Ik zie doornen en rode rozen en daarna gouden platen!’ En zo is het gegaan, hè?”

Hij drukte op een knop van de stereo en keek verbaasd om zich heen. „Heee!”, riep hij, „That’s the sound from mister Eddy Wally!”

Hij zong mee met zichzelf.

Shanghai

Amai, amai

En:

Ik spring uit een vliegmachien

Alleen maar om jou te zien.

Daarna deed zijn incontinente poedel een plasje op het zeil in de keuken, een afhaakmoment. Onder de witte hondenharen stond ik even later buiten, uitgeput en sufgezongen.

In de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws liet Eddy’s manager Hugo Compaert optekenen dat hij in Zelzate op zoek gaat naar de locatie voor een Eddy Wally-museum. Hij hoeft niet lang te zoeken, maar laten we vooral hopen dat de zanger spoedig herstelt, hij heeft aandacht nodig.

marcel van roosmalen

Renske de Greef is met vakantie. Marcel van Roosmalen vervangt haar de komende weken.

    • Marcel van Roosmalen