Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Directeur Maasstad Ziekenhuis legt functie neer

27-07-2011, Rotterdam. Algemeen directeur Paul Smits van het Maasstad Ziekenhuis. Foto Bas Czerwinski
27-07-2011, Rotterdam. Algemeen directeur Paul Smits van het Maasstad Ziekenhuis. Foto Bas Czerwinski Algemeen directeur Paul Smits stapt onmiddellijk op. Foto NRC/Bas Czerwinski

Algemeen directeur Paul Smits van het Maasstad Ziekenhuis heeft zijn functie per direct neergelegd. Dat meldt het Rotterdamse ziekenhuis vandaag. Een ander bestuur moet het vertrouwen in het ziekenhuis herstellen.

De algemeen directeur raakte in opspraak vanwege de uitbraak van de multiresistente Klebsiella bacterie in het Maasstad Ziekenhuis. Bij de aanpak van de uitbraak is een groot aantal dingen misgegaan.

In een persbericht meldt het ziekenhuis:

Het definitief oplossen van de problemen en herstel van vertrouwen van patiënten in het ziekenhuis staan nu centraal. De raad van toezicht en Smits vinden dat een nieuw bestuur daar invulling aan moet geven.

Aan het onmiddellijke vertrek is “intensief overleg” tussen Smits en de raad van toezicht voorafgegaan. De algemeen directeur, sinds 2004 in die functie, krijgt één basisjaarsalaris mee, een bedrag van 235.898 euro. Volgens de raad van toezicht heeft hij “grote verdiensten” geleverd voor het ziekenhuis.

Sinds begin deze maand is hoogleraar León Eijsman interim-bestuurder bij het ziekenhuis. Hij geeft leiding aan het oplossen van de problemen rond de bacterie. De raad van toezicht “beraadt zich op de tijdelijke en definitieve bestuursstructuur”.