Derde nacht van geweld in Engeland - oefenwedstrijd Oranje afgelast

A property is on fire near Reeves Corner in Croydon, south London Tuesday, Aug. 9, 2011. A wave of violence and looting raged across London and spread to three other major British cities on Tuesday, as authorities struggled to contain the country's worst unrest since race riots set the capital ablaze in the 1980s. (AP Photo/PA, Lewis Whyld) UNITED KINGDOM OUT, NO SALES, NO ARCHIVE
A property is on fire near Reeves Corner in Croydon, south London Tuesday, Aug. 9, 2011. A wave of violence and looting raged across London and spread to three other major British cities on Tuesday, as authorities struggled to contain the country's worst unrest since race riots set the capital ablaze in the 1980s. (AP Photo/PA, Lewis Whyld) UNITED KINGDOM OUT, NO SALES, NO ARCHIVE Een gebouw in de Londense wijk Croydon, in het zuiden van Londen, gaat in vlammen op. Foto AP / Lewis Whyld

De afgelopen nacht is het opnieuw zeer onrustig geweest in in Londen, en het geweld breidde zich uit naar andere grote Britse steden. De onrust is de ergste in Groot-Brittannië sinds de jaren tachtig.

Update 10.39 uur De vriendschappelijke wedstrijd tussen het Nederlands elftal en Engeland van woensdag is afgelast. Dat hebben de autoriteiten in Engeland besloten na overleg met de Engelse voetbalbond FA, meldt de KNVB.

In Londen zijn groepen jongeren voor de derde nacht op een rij aan het plunderen en slopen geslagen. Gebouwen, auto’s en afvalbakken werden in brand gestoken, winkels zijn geplunderd en politieagenten werden bestookt met flessen, stenen en vuurwerk.

De politie in Londen werd met zo’n 1700 man versterking ingezet en in enkele van de onrustigste wijken zijn gepantserde voertuigen de straten opgegaan. Maar de autoriteiten hielden moeite met bijhouden waar de relschoppers zich bevonden, omdat die zich snel verplaatsten en met behulp van Twitter en BlackBerry Messenger elkaar op de hoogte hielden van waar ze heen moesten.

Een jongere schopt de ruit van een juwelier in een winkelcentrum in Birmingham in. Foto AP / David JonesEen jongere schopt de ruit van een juwelier in een winkelcentrum in Birmingham in. Foto AP / David Jones

Relschoppers verdacht van poging tot moord

Vooral in Londen waren er, net als voorgaande twee nachten, onlusten. In Hackney, Peckham, Croydon en Lewisham zijn gebouwen, bussen en auto’s in brand gestoken. Jongeren plunderden met z’n honderden tegelijk winkels. Ook in de zuidelijke wijk Brixton was het onrustig. Daar werden ramen van winkels ingegooid en werd een politieauto aangevallen, waarvoor drie relschoppers worden verdacht van poging tot moord op politieagenten.

Op deze video is een gebouw in Croydon te zien, een meubelwinkel, die volledig in vlammen opgaat:

Rellen in andere Britse steden

Ook in Birmingham, Bristol, Manchester en Liverpool was het onrustig. Deze nacht was de eerste waarbij het geweld zich naar andere steden verplaatste. In Birmingham, 195 kilometer ten noorden van Londen, werden winkels vernield en geplunderd en zijn zeker 140 mensen opgepakt. In Bristol gingen zo’n 150 jongeren de straat op en sloegen aan het slopen. In Liverpool werden van een politiestation alle ramen ingeslagen, en werd een politieauto in brand gestoken.

Een politieman trekt zijn wapenstok tevoorschijn als hij een charge uitvoert langs brandende gebouwen in de Londense wijk Croydon. Foto Reuters / Dylan MartinezEen politieman trekt zijn wapenstok tevoorschijn als hij een charge uitvoert langs brandende gebouwen in de Londense wijk Croydon. Foto Reuters / Dylan Martinez

Onze correspondente, Titia Ketelaar, gisteravond over de rellen een de schijnbare aanleiding, de dood van een 29-jarige jongen:

“De rellen verspreiden zich nu als een soort bosbrand. Wat de oorzaak is onduidelijk, maar het heeft niks meer met gerechtigheid te maken. De ouders van de doodgeschoten jongen hebben opgeroepen tot kalmte, maar de jongeren blijven hun eigen wijken vernielen en hun eigen winkels plunderen.”

“De politie kampt met twee problemen. Hoewel ze de hulp van alle korpsen uit de buurt hebben, blijken ze voor de derde opeenvolgende nacht niet in staat om de relschoppers in toom te houden. Daarnaast zijn het soort van bliksemrellen. De relschoppers komen en gaan heel snel, daarbij gebruikmakend van Twitter en Blackberry messenger.”

Op de stoep op Clapham Junction, in het zuiden van Londen, liggen de resten van geplunderde winkels. Foto AFP / Leon NealOp de stoep op Clapham Junction, in het zuiden van Londen, liggen de resten van geplunderde winkels. Foto AFP / Leon Neal

Noodoverleg van crisiscomité

De Britse premier David Cameron en de Londense burgemeester Boris Johnson hebben hun vakantie afgebroken. Cameron zit vanmorgen noodvergadering voor van het crisiscomité van de overheid, Cobra (Cabinet Office Briefing Room, de a is voor ‘Room A’).

In totaal zijn meer dan 400 mensen gearresteerd, van wie 69 in staat van beschuldiging zijn gesteld. De politie bestudeert nog camerabeelden en foto’s, waarna wellicht meer aanhoudingen kunnen volgen. De helft van de arrestanten zou jonger dan 21 zijn, meldt de politie. Er werd één jongen van elf jaar aangehouden, die wordt beschuldigd van diefstal.

Een verslag van de NOS:

Voetbalwedstrijd Oranje afgelast

De wedstrijd tussen het Nederlands elftal en dat van Engeland, dat morgenavond gespeeld zou worden, is afgelast. Volgens een woordvoerder van voetbalbond KNVB hebben de lokale autoriteiten aangegeven dat de situatie in Londen ‘dermate ernstig is dat de beschikbare politiecapaciteit elders nodig is’. De politie wil zich volledig kunnen richten op de rellen die Londen al dagen teisteren.

Volgens de woordvoerder heeft het Nederlands elftal op Schiphol kennis genomen van de afgelasting. De selectie stond op het punt naar Engeland te vertrekken. “Al onze mensen komen nu terug”, vertelt de woordvoerder.

Een korte verklaring van de FA, de Engelse voetbalbond:

“It is with regret that tomorrow’s international fixture with Holland at Wembley has been called off.”

    • Peter van der Ploeg