De schoonmaker

Danny de Kort werkt bij Roteb in Rotterdam voor onze (schone) zomer. Foto: Peter de Krom

Deze zomer portretteert nrc.next mensen die werken voor de vakantie van anderen. Vandaag: de stadsreiniging.

Het is even na vieren op zondagochtend. Aan de rand van het centrum van Rotterdam maken zo’n negentig mannen en vrouwen van de stadreinigingsdienst Roteb zich klaar om de rommel van het Zomercarnaval op te ruimen. De straten liggen bezaaid met lege flessen Safari, gescheurde condoomverpakkingen, plastic etensbakjes en lege sigarettenpakjes.

Waar een halve dag geleden nog een stoet carnavalswagens reed met in felle kleuren uitgedoste danseressen eromheen, rijdt nu een colonne bezemwagens.

Danny de Kort (41) loopt voorop. Hij verzamelt grote kartonnen dozen en grof vuil en gooit dat routinematig in de vuilniswagen. Achter hem lopen stadsreinigers die met blaasmachines het overige vuil naar het midden van de straat blazen, zodat de veegwagentjes dat kunnen opzuigen. De hekkensluiters zijn diegenen die de plassen bier, urine en kots met een hogedrukspuit schoonspuiten.

Tientallen dronken feestgangers op de Schiedamsedijk deinzen verdoofd naar achteren bij het passeren van de schoonmaakstoet. Om moeilijkheden te voorkomen, hebben de schoonmakers het advies gekregen om de nachtbrakers vooral te negeren. Het moet vooral een snelle „gezellige schoonmaak” worden. Om elf uur moet de stad schoon zijn, een uur later gaat het centrum weer open.

De Kort werkt sinds 2003 bij Roteb. Hij heeft zich aangemeld voor de reinigingsploeg van het zomercarnaval, omdat het goed verdient – 200 procent – en omdat hij het fijn vindt te zien dat zijn stad weer schoon is.

De Kort ging werken bij het Rotterdamse bedrijf omdat zijn vorige baan als vrachtwagenchauffeur, waarbij werkdagen van 18 uur geen uitzondering waren, mede debet was aan de scheiding van zijn vrouw. Hij besloot georganiseerd te gaan leven.

In de cabine van de veegwagen van collega Mikey Bernadina (39) speelt de radio een liedje van John Mayer, maar dat is alleen op het display te lezen, het geluid wordt overstemd door het gerommel van de wagen. Bernadina kijkt geconcentreerd naar de vijf spiegels die aan zijn wagen hangen, de monitor waarmee hij kan zien wat er achter zijn wagen gebeurt en door de glazen plaat op de vloer om te zien wat zijn wagen opzuigt. Zo nu en dan stapt hij uit om een vastgezogen fles whisky onder zijn wagen vandaan te trekken.

In de zomer werkt Bernadina zeven dagen per week. Met het extra geld dat hij vannacht verdient en met het overwerk bij andere festivals spaart hij voor een vakantie met zijn gezin. Misschien een weekje Parijs of Duitsland.

Dirk Wijnand de Jong en Hans Klis

    • Hans Klis
    • Dirk Wijnand de Jong