De beste blogs over Berlijn

Een van de betere blogs over Berlijn is Hauptstadtblog.de (‘wir bloggen Berlin’). Het gaat over leven en lachen in Berlijn. „En ook over strijd en ruziemaken natuurlijk”, aldus de makers. Het is een blog met waarnemingen, tips, interviewtjes, stadsnotities, foto’s en filmpjes. In een recente bijdrage over de levendige Berlijnse muziek- en uitgaanswereld worden Floo Mega and the Ruffcat voorgesteld, en de koningin van Kreuzberg (Prinz Pi). Alles ademt een sfeer die typerend is voor Berlijn: leven en laten leven.

Goede blogs over klassieke muziek zijn operapoint.com en klassikblog.com. Geen van beide reuze dynamisch, maar wel informatief. Operapoint gaat weliswaar over operahuizen in heel Duitsland, maar omdat Berlijn nu eenmaal drie gerenommeerde opera’s heeft (Staatsoper, Deutsche Oper en Komische Oper) neemt de hoofdstad in dit blog een belangrijke plaats in. Als je even snel wilt worden bijgepraat over (bijvoorbeeld) Candide van Bernstein, uitgevoerd door de Staatsoper, kun je dit blog raadplegen.

Fietsen in de Duitse hoofdstad wordt steeds populairder. De voorzieningen zijn redelijk tot goed, op een paar beruchte straten na (Friedrichstrasse, Kurfürstendamm, Chausseestrasse). Het bikebloggerberlin.wordpress.com geeft veel en goede informatie over fietsen in en om Berlijn. Met interessante links, over bijvoorbeeld nieuwe fietsontwerpen zoals de mahoniehouten racefiets van Sueshiro Sano. Wat op dit blog helaas ontbreekt, zijn een paar belangrijke veiligheidstips voor buitenlandse fietsers: rijd nooit door rood in Berlijn, let goed op openslaande autoportieren. En onthoud dat je op de stoep mag fietsen als het op de rijbaan te onveilig is. (JvdV)