Chimp geeft weleens wat weg - echt

De chimpansee is nu ook geslaagd voor zijn tweede altruïsmetest. Tot dusver konden biologen onbaatzuchtig gedrag aantonen bij de mens en verschillende andere primaten, maar de chimpansee leek niet van zins zomaar iets weg te geven. Het was geen onvermogen om zich in te leven, maar het kwam door een verkeerde proefopzet, schreven ethologen onder leiding van Frans de Waal van de Emory University in Atlanta gisteren in het wetenschappelijke blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

In een eerdere altruïsmetest was gebleken dat chimpansees bereid zijn een soortgenoot te helpen als deze ergens net niet bijkan. Maar in een tweede test, waarbij het aankomt op het delen van voedsel, lieten de chimps zich bar weinig van hun samaritaanse kant zien. En dat terwijl bijvoorbeeld capucijneraapjes dezelfde test wel doorstonden.

De Waal herhaalde het experiment met enkele voor chimps cruciale aanpassingen. Zo zaten de dieren dichter bij elkaar, waardoor ze elkaars reacties beter konden waarnemen. Nu bleek dat de zeven geteste chimpanseevrouwtjes in de helft tot tweederde van de gevallen wel degelijk bereid waren met anderen voedsel te delen. De chimp die weggaf bleek daarbij rekening te houden met de houding van de ontvangende partner. Als deze subtiel de aandacht vroeg, bijvoorbeeld door zich te krabben, was de partner vaker bereid te geven. Maar een chimp die brutaler bedelde om eten, door haar hand op te houden of te krijsen naar de partner , kreeg juist minder vaak een beloning. De oude conclusie, dat chimps ‘onverschillig staan tegenover het welzijn van anderen’ kan overboord, schrijft De Waal.