Cao ook voor Poolse 'uitzendkrachten'

De kantonrechter in Roermond heeft een constructie van een Nederlands transportbedrijf met goedkope Poolse ‘uitzendkrachten’ afgekeurd. Het bedrijf moet de Poolse chauffeurs volgens Nederlandse maatstaven betalen.

Volgens de vakcentrale FNV Bondgenoten heeft de uitspraak grote gevolgen voor bedrijven in de transportsector, de industrie en de tuinbouw. „De cao wordt door Nederlandse bedrijven op grote schaal ontdoken”, zegt FNV-bestuurder Henri Janssen in een reactie op het vonnis.

FNV Bondgenoten had een zaak aangespannen tegen het transportbedrijf Mooij Oost-Europa Service uit Milsbeek. De transporteur had zelf in Polen een uitzendbureau opgericht dat Poolse chauffeurs in dienst nam. Het uitzendbureau, ‘Mooij Polen’, verhuurde de chauffeurs vervolgens aan Mooij in Milsbeek. De chauffeurs reden alleen voor de Nederlandse opdrachtgever en alle ritten werden vanuit Milsbeek georganiseerd. De chauffeurs kregen 1.150 zloty (300 euro) per maand en een kilometervergoeding van 12 cent. Volgens de transporteur ging het om een legale constructie, die in overeenstemming is met Europese verdragen. Volgens de rechtbank staat het echter vast dat het transportbedrijf in Nederland de werkelijke werkgever is en dat de Poolse chauffeurs daarom onder de Nederlandse arbeidsvoorwaarden vallen. De rechtbank heeft het transportbedrijf gelast de beloning van de chauffeurs te verhogen naar het volgens de cao vastgestelde minimum.

FNV-bestuurder Henri Janssen spreekt van een belangrijke uitspraak. Volgens hem werken vele tienduizenden Oost-Europese werknemers via uitzendconstructies: „Dit soort constructies wordt binnen de transportsector, maar ook daarbuiten, op grote schaal toegepast. Met deze uitspraak kunnen we beoordelen in hoeverre ze legaal zijn.”

Transport & Logistiek Nederland, de belangenorganisatie van de transportsector, zegt niet te beschikken over aanwijzingen dat ‘Polen-uitzendconstructies’ gebruikelijk zijn in de branche. „Als de FNV dat beweert, moeten ze ook met cijfers komen”, zegt een woordvoerder.