Cameron spreekt afschuw uit over rellen - parlement teruggeroepen

A policeman walks past the charred remains of the Reeves furniture store in Croydon, south of London, on August 9, 2011, following a third night of violence on the streets of London. Violence escalated across London and at least three other cities Tuesday as police fought thousands of rioters and looters and Prime Minister David Cameron headed back to Britain to face the crisis. AFP PHOTO / Andrew Cowie Van een meubelwinkel in de Londense wijk Croydon is niet meer over dan een grote ravage. In de winkel was brand gesticht door rellende jongeren. Foto AFP / Andrew Cowie

David Cameron heeft zojuist in scherpe bewoordingen zijn afschuw uitgesproken over de rellen van de afgelopen nachten in de Britse hoofdstad. Hij belooft dat gerechtigheid zijn loop zal hebben.

De premier zei alle parlementariërs terug van reces te roepen. Hij zal donderdag voor het parlement een verklaring afgeven.

De Britse premier zet de komende nacht zeker 16.000 man politie in in Londen, waarbij versterkingen van buiten de stad worden ingeroepen. Alle verloven voor agenten zijn ingetrokken. In een eerste reactie van bewoners van Croydon, een van de getroffen wijken, spreekt men volgens de BBC van “te laat”. Men vraagt zich volgens de Britse zender af: “waar waren die agenten afgelopen nacht?”

David Cameron belooft 16.000 agenten in Londen de komende nacht. David Cameron belooft 16.000 agenten in Londen de komende nacht.

Volgens Cameron zijn inmiddels meer dan 450 relschoppers gearresteerd, en hij waarschuwde dat iedereen die “jong genoeg is om deze misdaden te plegen, is jong genoeg om de straffen tegemoet te zien.”

In tegenstelling tot wat hier en daar werd gesuggereerd, sprak Cameron niet over inzet van het leger in onrustige delen van Londen.

    • Peter van der Ploeg