Britse politie maakt zich op voor vierde nacht geweld

Beelden van relschoppers in Croydon, Londen. Foto Metropolitan police

De Britse politie is begonnen met het inzetten van 16.000 politieagenten, bijna drie keer zoveel als het aantal agenten dat gisteren op de been was. Verwacht wordt dat een nieuwe golf van geweld vannacht Londen en andere grote steden in Groot-Brittannië overspoelt.

UPDATE 21:32 In Manchester zijn honderden jongeren op de been. Een kledingwinkel en een oude bibliotheek zijn in brand gestoken en winkelruiten zijn ingeslagen. Volgens de politie zijn zeven personen gearresteerd. Bekijk hier recente afbeeldingen van het tumult in Manchester. In Londen is het betrekkelijk rustig.

Beelden uit Manchester van een in brand gestoken auto:

Britse media vergeleken Londen vandaag met een “oorlogszone”. Uitgebrande winkelpanden en voertuigen gaven de stad een akelig aangezicht. Relschoppers plunderden winkels en richtten zich tegen de oproerpolitie. De rellen in Londen en andere steden zijn de ergste in tijden.

Inwoners van Londen hebben met afgrijzen gereageerd op de onlusten in hun stad. Zij zijn niet alleen boos op de relschoppers, maar ook op de autoriteiten die het volgens hen laten afweten. Tijdens een bezoek aan een van de getroffen gebieden kreeg burgemeester Boris Johnson veel kritiek over zich heen:

De politie heeft aangegeven op “volle toeren” te werken. Een speciale operatie van 16.000 agenten voor de komende 24 uur moet een einde maken aan de onlusten. Die begonnen afgelopen zaterdag vanwege de dood van de 29-jarige Mark Duggan, maar zijn intussen uitgemond in een algemene wetteloosheid. Een onderzoekscommissie van de Londense politie verklaarde overigens vandaag niet over bewijs te beschikken dat de man zelf op de politie heeft geschoten.

De politie in Groot-Brittannië heeft het gebruik van traangas, waterkanonnen en andere zware maatregelen geprobeerd te vermijden, maar ziet zich nu genoodzaakt de strategie te veranderen. Daaronder valt de inzet van plastic kogels, die in het verleden in Groot-Brittannië niet eerder zijn aangewend.

De Britse krant The Guardian meldt dat de politie 450 detectives heeft ingezet om de identiteit van relschoppers te achterhalen. De politie plaatst onder meer afbeeldingen gemaakt door bewakingscamera’s op hun website.

Verschillende winkels en kantoren hebben de deuren gesloten vanwege de angst voor rellen. In het district Islington heeft de politie mensen geadviseerd niet de straat op te gaan als dat niet nodig is.

Premier Cameron, die zijn vakantie in Italië vanwege de ongeregeldheden heeft afgebroken, heeft beloofd alles te doen om het geweld te stoppen. In een speech richtte hij zich tot de relschoppers:

Je verziekt niet alleen het leven van anderen en van jouw gemeenschap, je neemt ook het risico dat je je eigen leven verziekt.

    • Dirk Wijnand de Jong