Briefje voor Britse reljeugd: laat baard staan, wis foto’s, ontken alles

Looters rampage through a convenience store in Hackney, east London August 8, 2011. Youths hurled missiles at police in northeast London on Monday as violence broke out in the British capital for a third night. REUTERS/Olivia Harris (BRITAIN - Tags: CRIME LAW CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY)
Looters rampage through a convenience store in Hackney, east London August 8, 2011. Youths hurled missiles at police in northeast London on Monday as violence broke out in the British capital for a third night. REUTERS/Olivia Harris (BRITAIN - Tags: CRIME LAW CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY) Plunderaars vernielen een winkel in Hackney, in het oosten van Londen. Foto Reuters / Olivia Harris

De rellen in Londen en andere Britse steden lijken enkel ongeorganiseerde chaos. Toch lijken er onder de slopende jeugd mensen met ervaring rond te lopen, die weten hoe je uit handen van de politie blijft.

Op Twitter en Facebook circuleert sinds gisteravond een foto van een briefje dat zou worden verspreid onder de rellende jeugd. Op het briefje staan aanwijzingen waarmee relschoppers minder kans hebben om gepakt te worden.

Zo staat te lezen dat, hoewel men zichzelf kan herkennen op een video, dat niet wil zeggen dat een rechter dat ook kan. Daarom moet je altijd ontkennen dat jij het bent, voor de zekerheid de kleding die je tijdens het plunderen aanhad weggooien en alle bewijs (zoals foto’s op je telefoon, of verfbussen in huis) kwijt zien te raken, betoogt de verspreide tekst. Ook wordt aangeraden je uiterlijk aan te passen. Zo kun je een baard laten staan, je haar kleuren of een bril nemen.

Het onder Londense jeugd verspreide briefje. Via TwitterHet onder Londense jeugd verspreide briefje. Via Twitter

Van de herkomst van het briefje is helemaal niets bekend, behalve dat het niet nieuw is. De tekst is terug te vinden op activistische nieuwssites als Indymedia en in november dook de tekst al op op links-anarchistische sites, nadat de website van Fitwatch, een site die geheim agenten en politiebewegingen bijhoudt, uit de lucht werd gehaald.

Inmiddels zijn meer dan vierhonderd mensen opgepakt, waarvan bijna zeventig in staat van beschuldiging zijn gesteld. De Britse politie is bezig met het bestuderen van camerabeelden en foto’s, om zo meer plunderaars en relschoppers op te kunnen pakken. Met dit soort briefjes wordt het ze lastiger gemaakt, maar is het voor de politie ook duidelijker wat de tactieken ongeveer zijn.

Jongeren plunderen een winkel in Pekcham, in Londen. Foto Reuters / Dylan MartinezJongeren plunderen een winkel in Pekcham, in Londen. Foto Reuters / Dylan Martinez

De tekst:

“If you think that you might be identified from photos or footage from recent events in Tottenham:

DON’T panic. The photos released are not necessarily evidence. Just because the police have a blurry photo that might be of you doesn’t mean they know who you are.

DON’T hand yourself in. The police often use the psychological pressure of knowing they have your picture to persuade you to ‘come forward’ when they don’t know who you are or have evidence against you.

DON’T assume that because you can identify yourself in a video, a judge will be able to as well. ‘That isn’t me’ has got many a person off before now.

DO get rid of your clothes. There is no chance of suggesting the person in the video is not you if the clothes they are wearing have been found in your wardrobe. Get rid of ALL clothes you were wearing at the demo, including your SHOES, your bag, and any distinctive jewellery you were wearing at the time.

DO keep a low profile for a while. The police will be on the look-out at other demos for people they have put on their ‘wanted’ list.

DO think about changing your appearance. Perhaps now is a good time for a make-over. Get a haircut and colour, grow a beard, wear glasses.

DO keep your house clean. Get rid of spray cans, demo related stuff, and dodgy texts / photos on your phone. Don’t make life easy for them by having drugs, weapons or anything else illegal in the house.

DO be careful who you speak about this to. Admit your involvement ONLY to people you really trust. Be very careful what you say on the internet.

DO try and control the nerves and panic. Waiting for a knock on the door is stressful in the extreme, but you need to find a way to get on with life as normal. Otherwise you’ll be serving the sentence before you know it.”

    • Peter van der Ploeg