Bij gebrek aan airconditioning

People take an open air shower in central Baghdad, Iraq, Monday Aug. 8, 2011. (AP Photo / Hadi Mizban) AP

Wie het durft, neemt een verkoelende duik in de zwaar vervuilde Tigris. De rest neemt genoegen met een snelle douche midden in de straten van Bagdad. Irak kampt sinds het begin van de maand augustus met een hittegolf. De afgelopen week werden temperaturen van 50 graden gemeld.

Dat de maand augustus samenvalt met de islamitische vastenmaand ramadan is een extra zware last voor de Iraakse bevolking. De hitte, het gebrek aan stroom (voor airconditioning) en water zorgen ervoor dat sommigen niet vasten.

Volgens recente cijfers van de Verenigde Naties heeft slechts een op de drie Irakezen toegang tot schoon drinkwater. Stroom is in de stad niet meer dan acht uur per dag beschikbaar. Meer is niet mogelijk volgens de Iraakse overheid.