Beurzen VS dalen verder na toespraak van Obama

Na de afwaardering van de Amerikaanse kredietwaardigheid door beoordelaar Standard & Poor’s (S&P) zijn de beurzen gisteren wereldwijd fors in het rood gesloten. Aanvankelijk leidde het opkopen door de Europese Centrale Bank van Italiaanse en Spaanse staatsobligaties tot enige opluchting, maar al snel zagen beleggers in dat dit slechts een deel van de oplossing is. Veel Europese indexen raakten zo’n vier procent van hun waarde kwijt. Eerder waren de Aziatische beurzen al met verlies gesloten.

De beurzen in de VS noteerden in de Europese namiddag lager en zakten ’s avonds verder weg tijdens en na een toespraak van president Obama. Die kondigde maatregelen aan om de Amerikaanse staatsschuld te verlagen, maar beleggers vonden zijn woorden niet overtuigend.

Ook bekritiseerde Obama kredietbeoordelaar S&P. „Wat een bureau ook zegt van onze kredietwaardigheid, Amerika is een triple A-land en zal dat altijd blijven”, aldus Obama. S&P gaf gisteren ook de Amerikaanse hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac een lagere kredietbeoordeling. Beide banken zijn tijdens de kredietcrisis gered door de overheid. Hierdoor is hun lot verbonden aan de kredietwaardigheid van de VS.

Obama zei dat de oorzaak van de afwaardering lag bij de langdurige politieke impasse die voorafging aan de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Hij herhaalde zijn wens om de inkomstenbelasting te verhogen en zo voor meer overheidsinkomsten te zorgen. De republikeinen verzetten zich daar fel tegen.

De Dow Jones-index in de VS sloot de handelsdag gisteren af met een verlies van ruim 5,5 procent, het grootste verlies sinds 2008. (NRC)

Lees op Economie (pagina 13): ‘Alleen goud kopen levert nog wat op’