Beursnieuws

En dan nu het beursnieuws. Jan, hoe is de sfeer op dit moment?

Nou Frits, na een toch al hectische week hebben we weer een bizarre dag achter de rug. Het besef dat overheden wereldwijd al meer dan duizend miljard euro aan belastinggeld in het zwarte gat van falende banken, failliete landen en vergeten oorlogen hebben gegooid, deed de Foetsie (FTSE) naar recordhoogte stijgen. En de spijtbetuiging van het Witte Huis dat de crisismaatregelen „te lang op zich hebben laten wachten” stuwde ook de koers van de AchterafExcuses (AEX) flink omhoog. De nieuwste cijfers over het gemiddeld inkomen van de middenklasse voldeden overigens wel aan de verwachtingen van beleggers: Standard & Poor.

Waar analisten echter niet op hadden gerekend, waren de meest recente inflatiecijfers. Vooral de Betekenis van Woorden heeft te kampen met de hoogste inflatie sinds het eerste kabinet-Balkenende. Het nieuws dat ING – de bank die in 2008 als eerste vroeg om tien miljard euro overheidssteun – de kwartaalwinst alweer zag groeien tot ruim 1,5 miljard, leidde tot meer dan 62 procent waardeverlies van het begrip ‘bankencrisis’. Sommige woorden hebben zelfs te maken met hyperinflatie: na de tiende verhoging sinds 2001 is het woord ‘schuldenplafond’ officieel niks meer waard. De Van Dale overweegt een afwaardering van de betekenis naar Drie Keer Niks. Het enige woord dat de inflatiedans lijkt te ontspringen, is het woord ‘bonus’, dat nog altijd hetzelfde betekent als voor de crisis.

Dit alles gaat gepaard met enorme prijsstijgingen in de grondstoffenmarkt. Nadat al eerder de prijzen van Cultuur, Zorg en Ouderenopvang door het dak gingen, is nu ook het Onderwijs aan de beurt – iets wat volgens analisten te wijten is aan de langstudeeraccijnzen. Daardoor daalde het Vertrouwen in de Politiek tot een nieuw dieptepunt, vermoedelijk ingegeven door een structureel tekort aan de natuurlijke hulpbronnen Leiderschap en Visie.

Tot slot het goede nieuws: kredietbeoordelaar Moody’s heeft onderzoek gedaan naar de kredietwaardigheid van hen die uiteindelijk de rekening moeten betalen. En wat blijkt? Het volk is nog altijd even Arm, Afgezet en Apathisch als altijd – en behoudt dus haar triple A status.

Terug naar jou, Frits.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg