Beursfonds dat geen beursfonds wil zijn

In Veldhoven staat het beursgenoteerde ICT-bedrijf Simac. Goede resultaten over het afgelopen half jaar imponeerden beleggers niet.

Een winstsprong van ruim 30 procent, de omzet gegroeid met meer dan 10 procent.

Het positieve beursnieuws, tussen alle geweld van de schuldencrisis, kwam vanochtend uit Veldhoven. Automatiseringsconcern Simac Techniek presenteerde zijn halfjaarresultaten en die waren met double digit groeicijfers vrolijk te noemen. Maar geen belegger die daar warm van werd. Het aandeel Simac kwam aanvankelijk niet van z’n plaats. Pas rond half twaalf kwam de handel op gang en zette de koers ruim 3 procent lager.

Dat komt niet per se door angstige beleggers die onder de huidige zorgelijke economische omstandigheden roerloos blijven staan. Voor sommige beursfondsen geldt dat zij gewoon te klein zijn voor een volatiele aandelenhandel. Simac is zo’n fonds.

Het bedrijf ontwikkelt en verkoopt hard- en software voor uiteenlopen sectoren: van meetsystemen voor de industrie, tot betalingssoftware voor winkels en medische volgsystemen voor de zorg. Met een jaaromzet van bijna 140 miljoen euro, een nettowinst (vorig jaar) van 4,5 miljoen en een kleine 800 medewerkers in vier landen is Simac niet eens een klein bedrijf te noemen, maar als beursfonds is het nietig.

Het staat dit jaar een kwarteeuw op het Damrak genoteerd, en behoort daar tot de categorie ‘overige aandelen’. De beurswaarde bedraagt iets meer dan 32 miljoen. Zoals alle ICT-bedrijven profiteerde Simac van de hightechbubbel eind jaren negentig. De koers bereikte een piek in juni 1998 van bijna 39 euro. Daarna kwam crisisjaar 1999, waarin het bedrijf een verlies van ruim 40 miljoen euro leed. Het aandeel maakte een vrije val en schommelt sinds 2001, met weinig handel, tussen de 50 cent en de 3,40 euro. Geen analist die sindsdien meer de moeite neemt om het fonds kritisch te volgen. Simac heeft geen persvoorlichter; journalisten kunnen directeur Eric van Schagen persoonlijk bellen voor een toelichting. Al was hij vanochtend onbereikbaar, omdat hij met vakantie was vertrokken.

Ook grootaandeelhouder Van Schagen twijfelt al jaren openlijk aan het bestaansrecht als beursgenoteerde onderneming. Zijn oprichtersfamilie bezit via Simal Beheer BV de meerderheid van de gewone aandelen en wel 85 procent van het stemrecht. Vader Mac van Schagen richtte Simac in 1971 op; hij overleed in december vorig jaar. Zoon Eric nam het roer al in 1991 over.

Twee jaar geleden deed Simal een bod op de resterende aandelen. De minderheidsaandeelhouders, die toen nog 53 procent in handen hadden, vonden de geboden 1,75 euro te laag. Simal trok het bod hierop in maar is sindsdien bezig om aandelen via de beurs op te kopen. Het belang van de familie is inmiddels gegroeid van 47 naar 61 procent. De aandeelhouders die destijds hun stukken niet wilden aanbieden hebben in elk geval gelijk gekregen. Het aandeel noteert nu bijna een kwart hoger dan het familiebod van 2009.

    • Philip de Witt Wijnen