BBC: Leger Zimbabwe beheert martelkampen

Ex-gevangenen lieten weten dat ze drie maal daags geslagen werden. Vrouwen zouden worden verkracht.

Leger en politie van Zimbabwe beheren bij diamantvelden in het oosten van het land volgens de BBC ‘martelkampen’ waar onwillige diamantdelvers mishandeld worden. De kampen waarover het onderzoeksprogramma Panorama gisteravond berichtte, zouden al drie jaar operationeel zijn en onder leiding staan van vertrouwelingen van president Robert Mugabe.

Het hoofdkamp zou bestaan uit een verzameling tenten met prikkeldraad eromheen waar burgers als dwangarbeiders gevangen worden gehouden. Ex-gevangenen lieten de BBC anoniem weten dat ze driemaal daags geslagen werden. Vrouwen zouden er worden verkracht door de militairen. De Zimbabwaanse minister van Mijnbouw, een partijgenoot van Mugabe, deed de onthullingen gisteren af als „goedkope propaganda van de BBC”.

De vondst van de Zimbabwaanse diamantvelden in 2006 is volgens kenners de grootste sinds 1866. Naar schatting een kwart van de wereldwijde diamantvoorraden zou hier liggen. Maar nadat het leger van Zimbabwe in 2008 bezit had genomen van de velden, verbood de internationale waakhond voor bloeddiamanten, het Kimberley Proces, wegens vermeende mensenrechtenschendingen de legale stenenexport.

Na een intensieve lobby van Zimbabwe besloot het overlegorgaan van diamanthandel om Zimbabwe weer toestemming voor de export te geven. Uit geheime documenten zou blijken dat ook de EU vindt dat de legale export hervat kan worden. Met de opbrengsten zou Zimbabwe na jaren van economische teruggang weer opgebouwd kunnen worden, zeggen voorstanders. Maar vanwege de innige band tussen de mijnbedrijven en Mugabe, zei de minister van Financiën van Zimbabwe onlangs te vrezen dat maar een fractie van de opbrengsten de staatskas bereikt. (NRC)