Aziatische beurzen stabiliseren na diepe duik

People walking across an intersection reflect on an electronic panel to show the Nikkei 225 index and stock prices in Tokyo Tuesday, Aug. 9, 2011. (AP Photo/Hiro Komae) Koersen van de Nikkei-index stemmen niet vrolijk. Foto AP / Hiro Komae

De Aziatische en Australische aandelenbeurzen zijn, in navolging van de struikelende beurzen in Europa en de Verenigde Staten, sterk gedaald. De verliezen liepen terug toen sluiting naderde.

Er heerst een groot gebrek aan vertrouwen in de politiek. De Nikkei-index in Tokio sloot bij opening meteen 2 procent lager en daalde verder naar 4,4 procent in de min. De koersen herstelden zich tot 1,7 procent in de min, de laagste stand sinds 15 maart, slechts enkele dagen na de aardbeving. Hong Kong zakte maar liefst 7 procent en noteerde bij sluiting min 2,3 procent. Zuid-Korea kelderde vanochtend op een gegeven moment bijna 10 procent en krabbelde daarna op tot 3,6 procent in de min.

Ook de beurs in Australië bewoog in positieve richting en sloot 1,2 procent in de min op 4.034,80.

China presenteerde vanochtend ook nog eens slechte inflatiecijfers. In de maand juli is de inflatie onverwacht versneld, waardoor zorgen ontstaan of het kan reageren op een afzwakkende wereldwijde groei door verruiming van het monetair beleid. Het is de hoogste inflatie in meer dan drie jaar, aldus het Chinees nationale bureau voor de statistiek.

Amerikaanse en Europese beurzen flink in de min

De Amerikaanse beurzen zijn gisteravond met enorme verliezen gesloten. De Dow Jones verloor meer dan 5,5 procent en dook onder de 11.000 punten. Het was het grootste verlies voor de Dow Jones sinds 2008 en de op zes na grootste daling ooit.

Ook technologiebeurs Nasdaq en de S&P500 verloren veel terrein. De Nasdaq kelderde maar liefst 6,9 procent, verloor daardoor 174,72 punten en sloot op 2.357,69 punten. De S&P500 leed het grootste verlies sinds 1 december 2008: de beurs met de grootste hoeveelheid Amerikaanse fondsen verloor 6,66 procent (79,83 punten) en noteerde een slotstand van 1.119,55 punten.

De Europese aandelenmarkten sloten gistermiddag ook al diep in het rood. De AEX duikelde 4,4 procent en sloot op 283,36 punten.

Goudprijs naar nieuw record

Gisteren kwam de goudprijs al boven de 1700 dollar per ‘troy ounce’ (31,1 gram) uit. Vandaag is de prijs opnieuw gestegen naar een recordbedrag van 1750 dollar. Het einde van de stijging waarin goud zich nu al negen jaar bevindt, is nog niet in zicht.

Wachten waar de FED vandaag mee komt

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (FED), houdt vandaag een reguliere bijeenkomst over de monetaire situatie van de VS, die dit keer op een zeer gevoelig moment komt. De markten zullen volgens NRC-redacteur Melle Garschagen in spanning afwachten waar de FED mee komt:

“Ze zouden opnieuw kunnen besluiten een pakket Amerikaanse staatsobligaties te kopen. Een andere optie is er ook: de FED heeft eerder aangekondigd aflopende staatsobligaties opnieuw te investeren. De balans van deze staatsleningen staat nu op ruim 2500 miljard euro. Ze kunnen beloven dat ze deze balans voor een hele lange tijd zullen vasthouden. Dat moet vertrouwen wekken, omdat het laat zien dat de FED nog altijd bereid is bij te springen.”

    • Marije Willems