Al-Assad met diplomaten in overleg - opnieuw doden in Syrië

Syria's President Bashar al-Assad (L) meets with Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoglu in Damascus August 9, 2011. Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoglu arrived in Syria on Tuesday to give President Bashar al-Assad a robust message about the need to halt a military assault on protesters. Turkey, which had forged close ties with Assad, has grown increasingly alarmed by the spiralling death toll in Syria and has sought to pressure him to end the violence in which rights groups say at least 1,600 civilians have been killed. REUTERS/Turkish Foreign Ministry/Hakan Goktepe/Handout (TURKEY - Tags: POLITICS IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Al-Assad in gesprek de Turkse minister van Buitenlandse Zaken. Reuters/Hakan Goktepe

De Syrische president Bashar al-Assad heeft vandaag in Damascus overleg gevoerd met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu. Diplomaten uit India, Brazilië en Zuid-Afrika zijn onderweg naar de Syrische hoofdstad om aan te dringen een einde te maken aan het gewelddadige optreden tegen antiregeringdemonstranten en democratische hervormingen door te voeren.

Het Turkse staatspersbureau Anatolia kon het bezoek van de Turkse minister aan Damascus bevestigen, maar ging niet in op details van de gesprekken. De Turkse regering, die in het verleden goede banden onderhield met Damascus, is de laatste tijd zeer kritisch over de wijze waarop Syrië, dat steeds verder in isolement raakt, de opstand tegen president Assad probeert te onderdrukken. Ook Arabische landen als Saudi-Arabië, Bahrein en Koeweit veroordelen de ontwikkelingen in Syrië en hebben eerder deze week hun ambassadeurs teruggeroepen.

Vandaag hebben Syrische regeringstroepen nabij de grens met Turkije zeker vijf mensen gedood. Bij het aanhoudende geweld zijn volgens opstandelingen tot nu toe minstens 1.600 burgers om het leven gekomen, waarmee het een van de meest bloederige conflicten in de Arabische wereld is.

    • Dirk Wijnand de Jong