Asielzoekers Australië niet naar Maleisië

De uitzetting van een eerste groep bootvluchtelingen van Australië naar Maleisië is met zeker twee weken uitgesteld. Het Australische Hooggerechtshof heeft „serieuze vragen” over het controversiële plan en wil geen toestemming geven voordat het volledige hof de zaak op 22 augustus heeft bestudeerd.

105 asielzoekers op twee boten die onlangs in Australische wateren werden onderschept, zouden de komende dagen naar Maleisië worden gebracht. Onder hen 28 minderjarigen. Een vluchtelingenadvocaat betoogt dat zij het recht hebben om in Australië de procedure te doorlopen en dat er geen garantie is dat zij behoorlijk worden behandeld in Maleisië.

De uitspraak is een tegenvaller voor de Australische regering, die haar zogenoemde ‘Maleisische Oplossing’ in praktijk wil brengen. Volgens deze overeenkomst stuurt Australië de komende vier jaar 800 bootvluchtelingen naar Maleisië, die daar hun asielprocedure doorlopen. In ruil ontvangt het land 4.000 asielzoekers uit Maleisië, van wie de status als vluchteling door vluchtelingenorganisatie UNHCR is erkend.

Maleisië is geen lid van de Vluchtelingenconventie uit 1951. Dat betekent dat vluchtelingen er formeel geen recht hebben op bescherming. Bovendien heeft Maleisië een slechte reputatie als het gaat om de behandeling van asielzoekers. Momenteel verblijven er ruim 90.000 vluchtelingen, voornamelijk uit Birma.