Amerikaanse sekteleider krijgt levenslang

Polygamist Warren Jeffs (C) is flanked by Las Vegas Metro Police SWAT officers during an extradition hearing at the Clark County Regional Justice Center in Las Vegas, Nevada, in this August 31, 2006 file photograph. A Texas jury on August 9, 2011 sentenced polygamist leader Jeffs to life in prison plus 20 years for sexually assaulting two girls he claimed as "spiritual" brides. REUTERS/Las Vegas Sun/Steve Marcus/Handout/Files (UNITED STATES) EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS (RELIGION CRIME LAW) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS Sekteleider Warren Jeffs heeft levenslang opgelegd gekregen. Foto Reuters/Steve Marcus

De Amerikaanse sekteleider Warren Jeffs heeft vandaag levenslang gekregen voor het seksueel misbruiken van twee minderjarige meisjes, die hij tevens tot vrouw had genomen.

Vorige week donderdag werd Jeffs al door een rechtbankjury schuldig bevonden, nu is bekendgemaakt dat hij voor de rest van zijn leven de cel in moet.

Warren Jeffs, 55 jaar, is de leider van de Fundamentalistische Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, een van de mormonen afgesplitste sekte waar polygamie en huwelijken met minderjarige meisjes gebruikelijk zijn.

Tijdens het proces deed Jeffs een poging zichzelf te verdedigen door te beweren dat de gebruiken van hogerhand komen:

Dit principe is aan ons geopenbaard. Ik ben de vijfde generatie die zo leeft. Deze religieuze vereiste is een pure natuurlijke manier van leven. Ook al gelooft u niet in onze religie, u gelooft wel in vrijheid voor alle religies die vreedzaam zijn.

In die context noemde Jeffs polygamie een grondwettelijke vrijheid en dat de religieuze rechten van de leden van zijn kerk werden geschonden.

Aanklagers lieten tijdens het proces een geluidsopname horen waarop volgens hen Jeffs een 12-jarig meisje misbruikt. Ook bleek uit DNA-onderzoek dat Jeffs bij een 15-jarig meisje een kind heeft verwekt.

Zeven volgelingen van Jeffs zijn eerder al veroordeeld. Zij kregen celstraffen variërend tussen de zes en 75 jaar.

    • Dirk Wijnand de Jong