Amerikaanse beurzen boeken grote winst na ingrijpen FED

Caption: A board on the floor of the New York Stock Exchange shows the Dow Jones Industrial average at the close of trading, Tuesday, Aug. 9, 2011. (AP Photo/Richard Drew) De New York Stock Exchange na de sluiting van de beurzen laat de forse winst van deze beursdag zien. Foto AP / Richard Drew

De belangrijkste Amerikaanse beurzen zijn vanavond fors hoger gesloten nadat de FED eerder vanavond bekend maakte de rentestand de komende twee jaar op het lage recordniveau van dit moment te houden. De Dow Jones boekte bijna 4 procent winst.

De belangrijkste Amerikaanse beursindex opende vanmiddag ruim 1,5 procent hoger en bleef urenlang op een kleine winst staan. De Dow daalde vlak voordat de FED een verklaring uitgaf licht en verloor kort na het publiek worden van de verklaring bijna twee procent. In het laatste uur herstelden de Amerikaanse beurzen echter op wonderbaarlijke wijze: de Dow sloot uiteindelijk 3,98 procent hoger, ofwel 430,30 punten, op 11.240 punten.

Technologiebeurs Nasdaq en de breder samengestelde S&P500 deden het nog beter dan de Dow Jones. De Nasdaq pakte uiteindelijk 5,28 procent winst en sloot 124,83 punten hoger. De S&P500 steeg 4,75 procent, ofwel 53,18 punten. Gisteren verloren de Amerikaanse beurzen nog veel terrein: de Dow Jones verloor toen 5,5 procent, de Nasdaq 6,6 procent en de S&P500 6,7 procent.

De forse stijging op de Amerikaanse beurzen heeft inderdaad alles te maken met de rentemaatregel van de FED, zegt onze financieel redacteur Melle Garschagen:

“De maatregel moest eerst even inzinken, maar toen beleggers goed gingen nadenken beseften ze dat tot 2013 bijna geen rente hoeven betalen een onwijs forse maatregel is en ook zo duidelijk. Als de ECB de rente wil verhogen wordt er altijd in een codetaal gesproken, maar juist in de helderheid van de FED zit nu zoveel kracht. Overigens hoeft dit Europese beleggers er morgen niet van te weerhouden weer negatief te zijn. De slotstanden van Wall Street zijn geen eindoordeel.”

Europese beurzen ook al in de plus

Een aantal Europese aandelenmarkten liet vanmiddag ten opzichte van gisteren ook hogere slotstanden zien. De AEX won na het verlies van gisteren van ruim 4 procent vandaag 1,57 procent en sloot op 287,82 punten. Ook de beurzen in Londen en Parijs lieten positieve cijfers zien: de Engelse FTSE100 steeg 1,89 procent, de Franse CAC-40 steeg 1,63 procent. De Duitse Xetra-DAX liet wel een klein verliest noteren en ook de Spaanse en Italiaanse beurzen eindigden in de min.

    • Pim van den Dool