Alleen goud kopen levert nog wat op

Wat rest de angstige beleggers nog om de waardevastheid van hun centen veilig te stellen?

Investeren in goud. Alternatieven zijn er niet.

Er zijn geen veilige havens meer. De dollar en de Amerikaanse staatsobligaties zijn definitief uit de gratie, zoveel is duidelijk. Ook in de euro vinden investeerders geen zekerheid meer. De frank en de yen hebben eveneens afgedaan, sinds de interventies van de Zwitserse en Japanse overheden om de waarde van hun munten omlaag te dwingen.

Wat rest er dan nog? Aan de kiwi, de aussie en de kroon – de munten van Nieuw-Zeeland, Australië, Noorwegen en Zweden – wordt nog even getwijfeld. Die munten van landen met een minimale staatsschuld zouden een reddingsboei kunnen zijn, denken specialisten.

Er is nog één veilige haven over: goud. Goud is populairder dan ooit om de waarde van financiële belangen veilig te stellen, nu de Amerikaanse en Europese schuldencrises steeds meer lijken te worden beheerst door een onbedwingbare storm. Het goud maakt meer dan ooit zijn reputatie waar als veilige haven.

Een blik op de goudprijs laat geen twijfel. Die is sinds begin dit jaar al met 21 procent gestegen. Gisteren werd goud opnieuw duurder. Op dagbasis wordt nu ongeveer 1.700 dollar betaald voor één troy ounce (31,1 gram) – de internationale standaard waarin goud op de Londense beurs wordt verhandeld – en daarmee is een nieuwe psychologische grens doorbroken. En er lijkt geen einde te komen aan deze prijzenhausse.

In april werd al de kaap van 1.500 dollar gerond. Daarna ging de virtuele drempel van 1.600 dollar eraan. Nu houden analisten van Goldman Sachs de symbolische grens van 1.800 dollar in het vizier. Zij verwachten dat die binnen het jaar doorbroken zal zijn, zo blijkt uit hun jongste prognoses.

De afwaardering door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s van de Amerikaanse kredietwaardigheid was de spreekwoordelijke druppel voor de financiële markten. Voor beleggers was dit het signaal om de waarde van het goud definitief boven de 1.700 dollar te tillen. „Goud is niet meer een van de veilige havens, het is dé veilige haven geworden”, is nu de boodschap die overal wordt verspreid. Goud is nog het enige alternatief, ook voor beleggers in dollars en Amerikaans staatspapier, om hun belangen waardevast te houden en de ‘storm’ te doorstaan die op dit ogenblik de financiële markten teistert.

Het einde van de prijsstijging waarin goud zich nu al ruim negen jaar op rij bevindt – de langste hausse in zes decennia – is dus nog niet in zicht. De werkelijke prijs van goud, dat is de voor inflatie gecorrigeerde waarde van het gele metaal, heeft een eeuw doorstaan, stellen experts van de World Gold Council, de belangenvereniging van gouddelvers. In 1900 was de goudprijs 503 dollar per troy ounce in hedendaagse prijzen. In de vijf jaar tot 2008 – toen de meeste grondstoffen een hevige correctie ondergingen – lag de prijs van goud gemiddeld rond de 606 dollar.

Dit historische argument is de drijvende kracht achter de goudhausse en verklaart het geloof van de meeste beleggers in de grondstof als veilig heenkomen bij financiële stormen. Ook zilver zag zijn waarde in het kielzog van goud toenemen.

Die waardevastheid van goud staat in schril contrast met de 5.400 miljard dollar aan aandelenwaarde die volgens het persagentschap Bloomberg sinds 26 juli is verloren gegaan.

    • Piet Depuydt