Al-Assad: strijd tegen terroristische groepen gaat door

Syria's President Bashar al-Assad (L) meets with Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoglu in Damascus August 9, 2011. Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoglu arrived in Syria on Tuesday to give President Bashar al-Assad a robust message about the need to halt a military assault on protesters. Turkey, which had forged close ties with Assad, has grown increasingly alarmed by the spiralling death toll in Syria and has sought to pressure him to end the violence in which rights groups say at least 1,600 civilians have been killed. REUTERS/Turkish Foreign Ministry/Hakan Goktepe/Handout (TURKEY - Tags: POLITICS IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS President al-Assad tijdens zijn ontmoeting met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken. Foto Reuters/Hakan Goktepe

De Syrische president Bashar al-Assad heeft vandaag tijdens een ontmoeting met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken gezegd dat Syrië de strijd tegen “terroristische groepen” niet zal staken.

De Turkse minister Ahmet Davutoglu is naar Damascus afgereisd om er bij de Syrische regering op aan te dringen een einde te maken aan het gewelddadige optreden tegen antiregeringdemonstranten en democratische hervormingen door te voeren.

Volgens activisten zijn bij de aanhoudende protesten tegen het regime van al-Assad zeker 2.000 burgers gedood. De internationale druk op Assad om het geweld te beëindigen, groeit met de dag.

    • Dirk Wijnand de Jong