Fed handhaaft laagste rente ooit - Wall Street na dip weer in de plus

Caption: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange following an announcement by the Fed in New York August 9, 2011. U.S. stocks turned negative on Tuesday in extremely volatile trading after the statement from the U.S. Federal Reserve that the economy had weakened. REUTERS/Lucas Jackson (UNITED STATES - Tags: BUSINESS) Handelaren op Wall Street zien de koersen dalen na de verklaring van de Federal Reserve. Foto Reuters / Lucas Jackson

Wall Street sloot vanmiddag met winst nadat de Amerikaanse Federale Reserve bekend maakte de rentestand de komende twee jaar op het lage recordniveau van dit moment te houden. De meeste Europese beurzen sloten vanmiddag met winst na forse verliezen in de ochtendhandel.

De AEX opende vanochtend slechts met 0,2 procent verlies, maar na een uur handel ging de Amsterdamse beurs toch weer onderuit. Aan het einde van de middag sloot de AEX uiteindelijk met 1,57 procent winst. De beurzen reageerden optimistisch in afwachting van maatregelen die de Amerikaanse centrale bank later zou maken. Na de verklaring van de Federal Reserve om de rente in de VS de komende twee jaar ongewijzigd te laten, zakte Wall Street weer fors in de min. Bij sluiting stonden de Amerikaanse aandelenmarkten fors in de plus.

De AEX-index vandaag:

De Aziatische en Australische aandelenbeurzen kelderden vanochtend, in navolging van de struikelende beurzen in Europa en de Verenigde Staten, fors. Kort voor sluiting van de handel werden de verliezen weer wat ingelopen. Dat was een positief signaal richting de beleggers op de Europese markten.

nrc.nl volgt de ontwikkelingen op de beurs op de voet:

Update 22.22 uur: We sluiten het liveblog over de ontwikkelingen op de financiële markten voor vandaag. Bedankt voor het volgen van onze updates op deze beursdag die na veel schommelingen uiteindelijk zeer positief eindigde. Morgenochtend zijn we weer terug met onze berichtgeving. Lees hier een samenvatting van de ontwikkelingen van de afgelopen uren.

Update 22.22 uur: Bekijk hier een overzichtelijke grafiek van de Wall Street Journal die laat zien hoe de Fed voor honderden miljarden obligaties en leningen heeft gekocht. (tip van NRC- financieel redacteur Melle Garschagen)

Update 22.19 uur: De olieprijs is vandaag voor het eerst in bijna tien maanden onder de tachtig dollar per vat gesloten, nadat de Federal Reserve beloofde de rente laag te houden maar geen verdere stimuleringsmaatregelen aankondigde. (Dow Jones)

Update 22.16 uur: Van de AEX-fondsen met een notering in de VS, staan er na het slot van Wall Street een op winst in vergelijking met hun slotkoers op de AEX, nul onveranderd en zes op verlies. Omgerekend boekt de AEX op Wall Street een verlies van 0,24 punten (-0,09 procent). De fondsen:
Aegon 3,15 (-0,32 procent) Arcelor Mittal 16,25 (0,56 procent) ASML Holding 23,08 (-0,73 procent) ING Groep 6,16 (-0,48 procent) Kon. Olie 22,07 (-0,09 procent) Philips 14,50 (-0,14 procent) Unilever 22,24 (-0,04 procent). (Dow Jones)

Update 22.13 uur: Deze beursdag eindigt met een grote winst op de Amerikaanse beurzen en redelijk positieve slotkoersen van de Europese aandelenmarkten na meer dan een week van verlies. Waarschijnlijk zullen de Aziatische markten die pas om twee uur vannacht open gaan positief reageren en hoger openen. Maar zoals onze financieel redacteur Melle Garschagen al eerder zei: “dagkoersen zijn dagkoersen”. Wat er morgen gebeurt, valt niet te voorspellen.

“Een slechte dag betekent niet dat het crisis is, maar andersom betekent een goede dag niet dat we eruit zijn”

Update 22.10 uur: De slotstand van de Dow Jones:

Update 22.03 uur: om 22.00 uur - Dow Jones staat op een winst van 430,30 punten (+3,98 procent), S&P500 op 53,20 punten winst (4,75 procent) en de Nasdaq staat 124,83 punten in de plus (+5,29 procent). Deze cijfers worden nog gecorrigeerd.

Update 22.00 uur: De beurs is gesloten.

Update 21.59 uur: De beurs maakt zich klaar om te sluiten.

Update 21.57 uur: Met nog drie minuten te gaan, lijkt Wall Street fors in de plus te sluiten.

Update 21.53 uur: De stand op de Amerikaanse beurzen om 21.49 uur: Dow Jones staat op een winst van 301,71 punten (+2,78 procent), S&P500 op 37,66 punten winst (3,36 procent) en de Nasdaq staat 91,20 punten in de plus (+3,87 procent)

Update 21.47 uur: De Dow Jones schiet omhoog in de laatste minuten voor de sluiting:

Update 21.31 uur: Lees hier de volledige verklaring van de Federal Reserve. (Wall Street Journal)

Update 21.28 uur: Volgens Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank, zitten we nog altijd in een diepe crisis. (NOS)

Update 21.26 uur: Volgens economisch analist Mark Gongolff van Wall Street Journal staan de Amerikaanse beurzen op winst omdat de Fed meerdere maatregelen heeft besproken om de economie te stimuleren. Gongolff denkt dat handelaren de verwachting hebben dat de Fed later in het jaar nog met nieuwe maatregelen zal komen naast het handhaven van de lage rente.

Update 21.22 uur: De Dow Jones:

Update 21.20 uur: Met nog een kleine drie kwartier voor de sluiting van de Amerikaanse beurzen, staat Wall Street fors in het groen. Om 21.18 uur: Dow Jones staat op een winst van 177,82 punten (+1,65 procent), S&P500 op 24,27 punten winst (2,17 procent) en de Nasdaq staat 54,77 punten in de plus (+2,32 procent)

Update 21.13 uur: Sherry Cooper van investeerder van de BMO Financial Group laat weten niet onder de indruk te zijn van de maatregelen van de Fed. Volgens haar gaat het hier om een minimale inspanning van de Amerikaanse centrale bank om in te grijpen in de financiële markten. Wat ze wel verrassend vindt, is dat drie bestuursleden tegen de plannen stemden van de Fed:

“So the Fed took the least action possible given the circumstances, and even so, there were three Committee members that voted against this statement, preferring to continue to describe economic conditions as likely to warrant exceptionally low levels for the federal funds rate for anextended period—the old language.

“Bottom Line: Holy cow! Even after the downward revisions to GDP, the weak Q2 growth rate, the rise in unemployment, the continued housing depression, the fiscal tightening and the recent sharp selloff in the stock market, three out of ten voting members on the FOMC wanted no change in the “extended period” language. They should give their heads a shake. Interest rates will rally further, but stock markets sure aren’t going to like this.”

(Wall Street Journal)

Update 21.04 uur: Lees het overzichtsartikel over de verklaring van de Fed en de ontwikkelingen op de Amerikaanse beurzen van de afgelopen uren.

Update 20.48 uur: Na de bekendmaking van de Fed is Wall Street in de min gedoken. Om 20.46 uur: Dow Jones staat op een verlies van 154,77 punten (-1,43 procent), S&P500 op 13,41 punten verlies (-1,20 procent) en de Nasdaq staat -13,34 punten in de min (-0,57 procent)

Update 20.44 uur: De Fed handhaaft dus de rente die het al rekende op leningen. Veel anders kan het ook niet doen, legt Garschagen uit. De Fed wil niet al zijn kruit verschieten om de Amerikaanse economie te stimuleren.

“Drie jaar geleden kocht de Fed staatsobligaties op van banken en pensioenfondsen om geld in de economie te pompen. Daardoor daalden de rentes tot een historisch dieptepunt. Dat was een redelijk bijzonder beleid wat er trouwen toen niet toe leidde dat de economie aan de gang kwam.”

Update 20.40 uur: Volgens Melle Garschagen, financieel redacteur van NRC Handelsblad is de beslissing van de Fed een stevige.

“Het is een vrij boude uitspraak, zeker voor een instituut dat traditioneel geheimzinnig doet over het rentebeleid. Door de rente laag te houden kunnen banken goedkoper lenen en die weer op hun beurt gemakkelijker geld lenen aan consumenten en bedrijven. ”

Update 20.25 uur: De Dow Jones dook meteen in de min nadat de verklaring van de Amerikaanse centrale bank bekend werd.

Update 20.23 uur: De Federal Reserve handhaaft de belangrijkste rentestand op 0% tot 0,25%, maakt het Federal Open Markets Committee (FOMC) van de Amerikaanse centrale bank zojuist bekend. Het rentebesluit komt niet als een verrassing. De markt rekende er al in grote meerderheid op dat de Fed de rente zou handhaven. (Dow Jones)

Update 20.22 uur: De Fed houdt de rente de komende twee jaar op de huidige, lage stand. (AP)

Update 20.22 uur:De verklaring van de Fed wordt nu bekend gemaakt. Volgens de Amerikaanse centrale bank zijn ook de risico’s voor de economie “groter geworden” (AFP)

Update 20.20 uur: De Fed: de groei van de Amerikaanse economie is “aanzienlijk langzamer’ dan verwacht. (AFP)

Update 20.19 uur: De Fed laat nog even op zich wachten.

Update 20.18 uur: De Dow Jones om 20.16 uur laat zien dat het optimisme over de verklaring van de Fed minder is geworden:

Update 20.05 uur: Rond 20.15 uur zal de Fed met een verklaring komen (CNN).

Update 19.55 uur: Tegen de achtergrond van de aanhoudende onrust op de financiële markten en de schuldencrisis in Europa roept de Duitse minister van Financiën op tot de vorming van een zogenoemde “stabiliteitsraad”. Die zou volgens Philipp Roesler de mogelijkheid moeten krijgen eurolanden sancties op te leggen als zij zich niet houden aan de afspraken om de stabiliteit van de eurozone te waarborgen. Coalitiegenoot Rainer Bruederle van de Freie Demokratische Partei noemt het een “interessant plan”. (Reuters)

Update 19.45 uur: Om 19.39 uur waren dit de koersveranderingen op Wall Street: Dow Jones - winst van 136,57 punten (+1,26 procent), de S&P500 - winst van 21,11 punten (+1,89 procent) en de Nasdaq - winst van 62,31 punten (+2,64 procent). Dat betekent dat deze sinds anderhalf uur geleden weer enigszins dalen. Handelaren wachten nog steeds op een aankondiging van de Fed over maatregelen om de Amerikaanse economie te stimuleren.

Update 19.41 uur: Exxon Mobile is overigens het bedrijf dat in de VS het meeste waard is op de beurs.

Update 19.32 uur: Volgens CNBC was Apple voor een klein moment groter in waarde dan oliegigant Exxon Mobil op Wall Street. Op dit moment zijn zij beide ongeveer 341 miljard dollar waard. (Wall Street Journal)

Update 19.29 uur: De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos roept in een verklaring de landen in de eurozone op om zo snel mogelijk het tweede financiële noodpakket aan Griekenland door hun parlementen te laten ratificeren. Dit zou volgens hem een signaal aan de onrustige financiële markt zijn dat de euro sterk blijft. Zoals hieronder vermeld sluit de Duitse coalitiepartij Freie Demokratische Partei amendementen aan het wetsvoorstel voor de steun niet uit. (Reuters)

Update 19.22 uur: Volgens partijvoorzitter Rainer Bruederle van de Freie Demokratische Partei, de coalitiepartner van bondskanslier Angela Merkel, is het mogelijk dat het Duitse parlement veranderingen toebrengt aan het wetsvoorstel voor een tweede pakket aan financiële steun Griekenland. Veel Duitsers zijn tegen het steunen van noodlijdende landen in de eurozone, omdat zij bang zijn dat Duitsland met zijn sterke economie de economisch zwakkere landen zal moeten blijven ondersteunen. (Reuters)

Update 19.15 uur: China spreekt zijn steun uit voor de maatregelen die centrale banken en overheden nemen om de onrust op de financiële markt te bezweren. In een verklaring na een ontmoeting van het Chinese kabinet zegt het land achter de beslissingen van de G20, de twintig belangrijkste economieën ter wereld, te staan (AP)

Update 18.55 uur: De NOS geeft een kort overzicht van de ontwikkelingen op de Aziatische en Europese markten vandaag:

Update 18.53 uur: Europese staatsobligaties met een laag risico, zoals Duitse bunds, zijn vanmiddag lager gesloten. Vanwege herstel op de aandelenmarkten in zowel Europa als de VS, waren deze ‘veilige’ staatsleningen minder in trek. (Dow Jones)

De Dow Jones om 18.51 uur:

Update 18.48 uur: De prijs van goud is naar een recordhoogte gestegen. De prijs voor een ounce ging met bijna een procent omhoog naar 1.730 dollar. (Reuters)

Update 18.46 uur: Volgens financieel redacteur Melle Garschagen van NRC Handelsblad zegt de positieve beursdag op de AEX, Londen en Parijs weinig. Als de Federale Reserve, de Amerikaanse centrale bank, vanavond niet met verregaande maatregelen komt om de economie te stimuleren zullen de koersen naar verwachting weer dalen.

“Een slechte dag betekent niet dat het crisis is, maar andersom betekent een goede dag niet dat we eruit zijn. Je zag dat de AEX onwijs schommelde en aan het eind van de dag pas in plus kwam te staan. De beurzen drijven op dit moment op de verwachting dat de Federale Reserve komt met maatregelen om de Amerikaanse economie te stimuleren. Daarom kopen nu veel handelaren aandelen. Maar als het nieuws van de Fed tegenvalt kunnen de beurzen vandaag en morgen weer fors dalen”

Update 18.37 uur: Wall Street lijkt nog steeds stevig in de plus te blijven staan. Volg hier live de koers van de Dow Jones via CBS.

Update 18.30 uur: Van de AEX-fondsen met een notering in de VS, staan er rond 18.00 uur Nederlandse tijd nul op winst in vergelijking met hun slotkoers op de AEX, nul onveranderd en 7 op verlies. Omgerekend boekt de AEX op Wall Street een verlies van 0,76 punten (-0,26 procent). (Dow Jones)

Update 18.21 uur: Om 18.15 uur waren dit de koersveranderingen op Wall Street: Dow Jones - winst van 215,58 punten (+1,99 procent), de S&P500 - winst van 30,25 punten (+2,70 procent) en de Nasdaq - winst van 82,90 punten (+3,52 procent).

Update 18.16 uur: Het aandeel Ford doet het vandaag zeer goed op Wall Street, de koers is met tien procent gestegen na gisteren acht procent in de min te zijn gedoken. De winst vandaag is waarschijnlijk toe te schrijven aan een positieve vermelding door de Bank of America vanochtend. (Wall Street Journal)

Update 18.06 uur: Een overzicht van de slotkoersen van de Europese markten:
Londen sloot op 5164,92 punten, dat is een winst van 95,97 punten (1,89 procent)
Parijs sloot op 3176,19 punten, met een winst van 51 punten (1,63 procent)
Frankfurt sloot op 5917,08 punten met een verlies van 51 punten (1,63 procent)
Madrid eindigde op een slotkoers van 8428,90 punten, dat is 30,50 punten minder (-0,36 procent) dan gisteren.

Update 17.56 uur: De beurs in Parijs is met een winst van 1,63 procent gesloten.

Update 17.47 uur: Volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor’s is een afwaardering van Amerikaanse lokale overheden nog niet aan de orde nu de kredietrating van de VS verlaagd is. S&P:

“We do not directly link our ratings on U.S. state and local governments to that of the U.S. sovereign debt rating,”

Lees hier meer over de verklaring van S&P. (Wall Street Journal)

Update 17.45 uur: Het verloop van de AEX-index vandaag toont een herstel na het verlies van vanochtend. (beurs.nl)

Update 17.41 uur: De AEX-index is gesloten op 287,82 punten. Dat is een winst van 1,57 procent ten opzichte van gisteren.

Update 17.39 uur: De beurs in Londen sluit met een winst van 1,89 procent.

Update 17.28 uur: De AEX-index lijkt vandaag met winst te sluiten, op dit moment staat de beurs 1,02 procent in de plus.

Update 17.26 uur: Handelaren op de New York Stock Exchange. De aandelen op de wereldwijde financiële markten veerden vandaag op na tien dagen van verlies. Foto Reuters / Brendan McDermid

Update 17.23 uur: In een opiniestuk op Bloomberg worden banken opgeroepen om de “wilde vlucht” op de markten een halt toe te roepen. Handelaren zijn sinds de afwaardering in een vicieuze cirkel belandt waardoor aandelen verkocht blijven worden en de markten onvoldoende opveren.

Update 17.21 uur: Handelaren op Wall Street willen vooral van de Federal Reserve te horen krijgen dat, de centrale bank begrijpt wat er gebeurt op de financiële markten en dat zij zich “ondersteunend” opstellen. Handelaren verwachten geen ‘wonderen’, maar een kortstondig herstel van het vertrouwen. (Wall Street Journal)

Update 17.10 uur: De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, zal mogelijk haar monetaire beleid verzachten om de Amerikaanse economie te ondersteunen. (Bloomberg)

Update 17.04 uur: Wall Street staat nog steeds in de plus. Zie onderstaand overzicht. (Forexpros)

Update 16.59 uur: De directeur van de Bank of America, Brian Moynihan, informeert in een brief zijn medewerkers over de onrust op de financiële markt. Hij benadrukt dat de bank “financieel sterk” is. Gisteren daalde de aandelenkoers van de Bank of America met zes procent. Moynihan:

“We are seeing volatility in the equity markets, including our own stock price. The most important point to keep in mind is that our company remains financially strong – in particular, much stronger than we were either during or coming out of the economic downturn of 2008-9.”

Lees hier de hele brief (Wall Street Journal)

Update 16.54 uur: Waar gaat de FED vanavond mee komen? Persbureau Reuters zet een aantal opties op een rijtje.

Update 16.26 uur: De markten wachten op wat de FED vanavond bekend gaat maken. Het financiële dienstenkantoor Janney Montgomery Scott suggereert tegenover The New York Times dat sommigen denken dat FED-baas Ben Bernanke geen actie zal ondernemen (NYT):

“Although investors may be hoping for further stimulus commitment at this afternoon’s FOMC release, the Fed has been hesitant in the past to take action simply to support stock prices.”

Verschillende filmploegen van Amerikaanse televisiestations zenden uit vanaf Wall Street. Foto AP / Mark Lennihan Verschillende filmploegen van Amerikaanse televisiestations zenden uit vanaf Wall Street. Foto AP / Mark Lennihan

Update 16.11 uur: De Amsterdamse beurs reageert positief op de handel in Wall Street. De AEX staat nog op een verlies van ‘slechts’ -0,1 procent.

Update 16.07 uur: Wall Street staat inmiddels weer in de plus. Zie onderstaand overzicht. (Forexpros)

Update 15.57 uur: De winsten waar de Amerikaanse beurzen zojuist mee openden zijn alweer grotendeels verdampt. Het belooft een beweeglijke dag op Wall Street te worden, evenals vandaag op de Europese beurzen.

Update 15.46 uur: Kijk hier live naar het New York Exchange Big Board.

Update 15.43 uur: De Dow Jones zakt weg naar -0,03.

Update 15.38 uur: Screenshot van Bloomberg:

Update 15.32 uur: Wall Street is geopend: Dow Jones opent 1,6% hoger, Nasdaq 1,7% hoger, S&P500 1,8% hoger.

Update 15.27 uur: Aandelenbeurzen in Europa stabiliseren vanmiddag na forse verliezen in de ochtendhandel en in de voorgaande dagen. Vandaag werden verliezen van meer dan 20 procent genoteerd ten opzichte van de toppen eerder dit jaar. Na zulke dalingen krijgt een aandelenmarkt officieel de status van ‘bear market’ ofwel dalende markt.

Indicatief voor het herstel vanmiddag zijn de positieve futures op Wall Street, die een uur voor opening wezen op een winst van 1,3% bij de opening, na de zware verliezen van gisteren. De Dow Jones verloor toen 635 punten, het grootste puntenverlies in de geschiedenis van de toonaangevende index. (Dow Jones)

Update 15.19 uur: De Europese beurzen zijn in rustiger vaarwater gekomen. Hier en daar worden plusjes genoteerd, vlak voor opening van Wall Street. De actuele stand van zaken: Amsterdam +0,2%, Frankfurt -0,6%, Londen +0,4%, Parijs +0,6%, Milaan -1,3%, Madrid -1,3%.

Update 15.15 uur: De voorspellingen voor de opening van Wall Street zijn optimistisch. De futures van de Amerikaanse beurzen geven rond 14.45 uur aan dat de Dow Jones en de Nasdaq een hogere opening tegemoet gaan. Futures: Dow +1,26%, Nasdaq +1,72% en S&P500 +1,57%. (Dow Jones)

Update 14.57 uur: Aandelenmarkten in de Verenigde Arabische Emiraten zijn vanochtend sterk gedaald na zware verliezen op Wall Street en de groeiende angst over de staat van de wereldeconomie. Dubai daalde 1,95 procent tot 1,444.29 bij sluiting. De beurs in Abu Dhabi viel 1,34 procent terug tot 2.577,76. (Gulf News.com)

Handelaars bespreken de koersen op de beursvloer in Madrid. Foto Reuters / Andrea Comas Handelaars bespreken de koersen op de beursvloer in Madrid. Foto Reuters / Andrea Comas

Update 14.40 uur: Vandaag zet NRC-economieredacteur Melle Garschagen in nrc.next vier opties uiteen voor beleidsmakers om een verdere verdieping van de crisis tegen te gaan.

 • De eerste optie: koop massaal staatsobligaties. Ondanks interne weerstand, is de ECB begonnen met het op grote schaal opkopen van Italiaanse en Spaanse staatsobligaties, om zodoende de koersen te ondersteunen en de rente te beperken.
 • De tweede optie: regeringsleiders moeten daadkrachtiger optreden. Europa en de VS kampen net zozeer met een vertrouwenscrisis als met een schuldencrisis.
 • De derde optie: stel een minister van Financiën in. Er is wel één muntunie, met één monetair beleid, maar zonder één begrotingscontrole. Dat is, zo blijkt achteraf, de ultieme weeffout van het Verdrag van Maastricht.
 • De vierde optie: kom met een alternatief voor de dollar. Als de dollar niet de enige reservemunt zou zijn, wordt de druk groter om schulden weg te bezuinigen.
 • Update 14.23 uur: De actuele stand van zaken op de Europese beurzen: Amsterdam -0,6%, Frankfurt -1,9%, Londen +1%, Parijs +0,4%, Milaan -1,1%, Madrid -0,8%.

  Update 14.15 uur: De prijs van olie is aan het dalen. Voor een vat Noordzeeolie (Brent) moet iets meer dan 103 dollar worden betaald. Daarmee is olie in ruim een week 17 procent in waarde gedaald. Automobilisten zullen de prijsdaling binnenkort mogelijk merken. De prijs van benzine of diesel kan zeker vijf eurocent per liter zakken, stelt United Consumers, een consumentencollectief. De organisatie verwacht de daling binnen enkele weken tijd, als er tenminste geen andere zaken veranderen, zoals de capaciteit van raffinaderijen. Gisteren stond de gemiddelde adviesprijs voor een liter benzine op euro 1,71 en voor een liter diesel op euro 1,39. (NRC)

  Update 14.10 uur: De waarde op de internationale aandelenbeurzen is sinds het begin van deze maand met 15 tot 20 procent verminderd. Wereldwijd zijn de koersen op de aandelenbeurzen scherp gedaald nadat de kredietbeoordelaar Standard & Poor’s de VS de AAA-status had ontnomen. (NRC)

  Update 13.52 uur: Het sentiment op de Europese beleggingsmarkten staat nog steeds flink onder druk, vanwege de aanhoudende schuldproblemen in de eurozone en de kredietverlaging van de Verenigde Staten, waardoor de Zwitserse frank opnieuw tot recordhoogten stijgt ten opzichte van de euro en dollar.

  Intussen stijgt de euro ook fors ten opzichte van de dollar, met 0,72 procent tot 1,4177 dollar, profiterend van hernieuwde inkopen van Italiaanse en Spaanse staatsobligaties door de Europese Centrale Bank, terwijl ook ten opzichte van het Britse pond de Europese eenheidsmunt terrein wint, na tegenvallende economische cijfers uit het Verenigd Koninkrijk. (Dow Jones)

  Update 13.38 uur: De beurs in Bombay is inmiddels gesloten. De Indiase BSE Sensex sloot 0,78 procent in de min tot 132.27 punten.

  Update 13.29 uur: De futures van de Amerikaanse beurzen geven rond 13.00 uur aan dat de Dow Jones en de Nasdaq een lagere opening tegemoet gaan. Wall Street opent om 15.30 uur Nederlandse tijd. (Dow Jones)

  Update 13.18 uur: Een nieuw overzicht van de actuele standen van de Europese beurzen: (Forexpros)

  Update 13.09 uur:
  Onze economieredacteur en columnist Maarten Schinkel sprak gisteren in de actualiteitenrubriek EénVandaag over wat er nu gebeurt na de afwaardering van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten.
  Hij voorspelde al een en ander in de documentaire ‘De dag dat de dollar valt’ (2005), nu bespreekt hij de overeenkomsten en de verschillen.

  sitestat

  Update 12.43 uur: Economieredacteur Melle Garschagen van NRC reageert op de huidige stand van zaken op de aandelenmarkten:

  “Het huidige beeld is somber. Er is erg weinig vertrouwen op de financiële markten. De koersen blijven sterk schommelen, maar als je alles bij elkaar optelt is het een soort slowmotion crisis. Het is onduidelijk wat er moet gebeuren om het tij te keren. Toen Obama gisteren een korte toespraak gaf, zag je dat de Dow Jones alleen nog maar verder inzakte. Wie of wat nu vertrouwen gaat geven is onduidelijk.

  Vanmiddag komt de Federal Reserve (FED), de Amerikaanse Centrale Bank, bijeen over de monetaire situatie van de VS. Er ligt een grote druk op de FED om met een maatregel te komen. Trichet spreekt ondertussen van de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog, simpelweg omdat niemand een antwoord op heeft.”

  Update 12.23 uur:
  De actuele stand van zaken op de Europese beurzen met tussen haakjes de stand van een half uur geleden: Amsterdam -2,8 (-2,6%), Frankfurt -3,8 (-3,3%), Londen -2,2 (-1,8%), Parijs -1,6 (-1,3%), Milaan -2,3 (-2,2%), Madrid -1,8 (-1,5%).

  ECB-president Jean-Claude Trichet noemt de huidige crisis de zwaarste sinds de Tweede Wereldoorlog. Foto Reuters / Ralph Orlowski ECB-president Jean-Claude Trichet noemt de huidige crisis de zwaarste sinds de Tweede Wereldoorlog. Foto Reuters / Ralph Orlowski

  Update 12.13 uur: Trichet, het hoofd van de Europese Centrale Bank, verdedigde vandaag de beslissing van de bank om te helpen de aandelenmarkten te stabiliseren door het opkopen van staatsobligaties van Spanje en Italië. Wel gaf hij aan dat de ECB zichzelf niet voor lange tijd ziet als de belangrijkste brandweerman in de eurozone.
  Trichet tegen de Franse radiozender Europe 1: (AP)

  “Het is de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog en het had de ergste crisis sinds de Eerste Wereldoorlog kunnen zijn, als de leiders de genomen belangrijke besluiten niet hadden genomen.”

  Update 12.09 uur: ECB-president Trichet zegt dat de markten zich in de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog bevinden. (AP)

  Handelaars aan het werk op de beursvloer in Frankfurt am Main. Foto AFP / Fredrik von ErichsenHandelaars aan het werk op de beursvloer in Frankfurt am Main. Foto AFP / Fredrik von Erichsen

  Update 11.55 uur: Air France-KLM houdt vandaag stand op een sterk gedaalde AEX, wellicht dankzij het afblazen van de dreigende staking van Duitse luchtverkeersleiders, zegt analist Coen van Beuningen van ABN Amro. De Duitse verkeersleiders hebben de voor vandaag geplande staking op het laatste moment afgeblazen vanwege de herstart van een arbeidsvoorwaardelijk overleg. Duitsland is voor Air Fance-KLM een belangrijke markt voor transferpassagiers via Amsterdam en Parijs. Omstreeks 11.30 uur noteert het aandeel 0,5% hoger op 6,88 euro, terwijl de AEX met 4,6% daalt. (Dow Jones)

  Update 11.49 uur: De Europese beurzen lijken weer wat aan te trekken. De actuele stand van zaken met tussen haakjes de stand van een half uur geleden: Amsterdam -2,6, Frankfurt -3,3 (-5,4%), Londen -1,8 (-3,9%), Parijs -1,3 (-3,5%), Milaan -2,2 (-3,6%), Madrid -1,5 (-3,1%).

  Update 11.43 uur: Spanje is “heel ver weg’” van de noodzaak van financiële hulp”. Dat zei de Spaanse minister van Financiën, Elena Salgado​, vandaag.

  Salgado zei vandaag nogmaals dat haar land geen enkele behoefte heeft aan een ‘bailout’, zelfs nu de Europese Centrale Bank obligaties opkoopt om de landen in de eurozone te beschermen tegen hogere financieringskosten. In een radio-interview zei Salgado dat de totale schuld van Spanje ongeveer 680 miljard euro bedraagt, ongeveer 64 procent van het Spaanse BBP. Volgens haar is dat 20 procentpunten onder het EU-gemiddelde en de helft van Italië. De rendementen op de Spaanse tienjarige obligaties staan in de min op een tweede dinsdag na een dramatische afgelopen week. (AP)

  Update 11.35 uur: Een grafiek van de ontwikkeling van de AEX vandaag (RTLZ):

  Update 11.28 uur: De zakelijke nieuwssite Z24 komt met zeven grafieken van zakenbank Morgan Stanley om bij stil te staan.

  Update 11.28 uur: De Stoxx Europe-index voor Europese banken gaat rond 11.00 uur hard onderuit, met 4,4 procent, na een sterke stijging van de vrees voor een nieuwe economische terugval. (Dow Jones)

  Update 11.23 uur: De handel op de Egyptische beurs is een half uur stilgelegd nadat de beurs bij de opening direct 5 procent verloor. (Al Arabiya).

  Twitter avatar AlArabiya_Eng Al Arabiya English Trading at the Egyptian stock exchange is halted for half an hour after it retreated by 5% after opening #alarabiya #Egypt #stocks #markets

  Update 11.19 uur: De Europese markten laten sterke schommelingen zien. Actuele stand van zaken met tussen haakjes de stand van een half uur geleden: Frankfurt -5,4 (-6,1%), Londen -3,9 (-4,5%), Parijs -3,5 (3,8%), Milaan -3,6 (-3,5%), Madrid -3,1 (3,4%).

  Een belegger kijkt gespannen toe wat de koersen doen op de beurs in Frankfurt:

  Nervositeit op de beurs in Frankfurt. Foto Reuters / Kai PfaffenbachNervositeit op de beurs in Frankfurt. Foto Reuters / Kai Pfaffenbach

  Update 11.05 uur: Handelaar Peter Jurgens van Keijser Capital zegt dat er fundamenteel geen enkele reden is voor de huidige verliezen. Hij wijst op spreads van staatsobligaties. De Amerikaanse futures noteren inmiddels weer lager na eerder op de dag in de plus te zijn gedraaid. (Dow Jones)

  Update 11.00 uur: Een nieuw overzicht van de actuele standen van de Europese beurzen:

  Update 10.55 uur: Omstreeks 10.10 uur noteerde de Spaanse tienjarige staatslening een rendement van 4,984 procent, wat neerkomt op een daling van de spread met Duitse tienjarige leningen tot 267 punten, van 288 punten op maandag. De Italiaanse staatsleningen noteren nog iets lager, op een rendement van 4,948% en een spread ten opzichte van de Duitse staatslening die daalt naar 264 punten, van 288 punten op maandag. (Dow Jones)

  Update 10.50 uur: Klik hier door naar de ‘heatmap’ van StockMapper, met daarop de belangrijkste Europese beursindexen.

  Update 10.50 uur: Volgens handelaren is de Europese Centrale bank (ECB) voor de tweede dag op rij Spaanse en Italiaanse obligaties aan het inkopen.
  De ECB zou rond 9.55 uur geïntervenieerd hebben, aldus de handelaren. (Dow Jones)

  Update 10.48 uur: De Chinese inflatie is in juli onverwacht versneld. Dat bleek vandaag uit cijfers van het Chinees nationale bureau voor de statistiek. Hierdoor ontstaan zorgen of het land kan reageren op de afzwakkende wereldwijde groei door middel van een verruiming van het monetair beleid. De consumentenprijzen stegen met 6,5 procent op jaarbasis, waar in juni nog een stijging van 6,4 procent werd gemeten. (Dow Jones)

  Update 10.45 uur: Het Centraal Planbureau overweegt een somberder scenario op te stellen voor de rijksbegroting vanwege de toenemende onzekerheid over de economische vooruitzichten. (FD)

  Update 10.43 uur: Actuele standen Europese beurzen: AEX -5,1%, Frankfurt -6,1%, Londen -4,5%, Parijs 3,8%, Milaan -3,5%, Madrid 3,4%.

  Update 10.42 uur: Reactie van NOS-redacteur André Meinema vanochtend bij de opening van de Europese beurzen. De verliezen vielen toen nog mee.

  Update 10.39 uur: De AEX begon vanochtend hoopvol, maar levert steeds meer in.

  Update 10.36 uur: De Europese beurzen noteren flinke verliezen:

  (Forex Pros)

  Update 10.34 uur: De Amsterdamse AEX staat momenteel meer dan 6 procent in de min.

   • Marije Willems